IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Франция рискува да загуби първокласния си кредитен рейтинг

Застраховането на френския дълг отговарят на Baa1 рейтинг – 7 степени под рейтинга, с който Moody's за момента оценява Франция – Aaa

11:57 | 20.12.10 г.
Автор - снимка
Създател
Франция рискува да загуби първокласния си кредитен рейтинг

Франция рискува да изгуби първокласния си кредитен рейтинг AAA, след като дълговата криза предизвика вълна от влошаване на рисковия профил на правителствата в Западна Европа и застраши дори страните, които до скоро се радваха на най-високото инвестиционно доверие, пише Bloomberg.

Сред страните, чийто рейтинг може да бъде понижен, се нарежда и Белгия, коментират анализатори.

На 15-ти декември Moody’s Investors Service обяви, че може да понижи кредитния рейтинг на Испания, аргументирайки се със сериозните проблеми, които страната вероятно ще изпита при рефинансирането на дълговете си през 2011 г.

На 17-ти декември, агенцията понижи рейтинга на Ирландия с 5 степени. Standard & Poor’s е в процес на преразглеждане на рейтингите на Ирландия, Португалия и Гърция. Кредитните суапове за защита от фалит показват, че е по-скъпо да застраховате дълговете на Белгия, Франция и Австрия, отколкото облигациите с по-нисък рейтинг, издадени от Чили и Чехия.

„Всяка страна може да бъде наказана през следващата година“, казва Тоби Нанджъл, инвестиционен директор на Baring Asset Management в Лондон. „Ако първокласният ААА рейтинг на Франция бъде понижен, това ще бъде шок. Не мисля, че вероятността от понижение на рейтинга на Франция е калкулирана от пазара.“

Миналата седмица лидерите на страните от Европейския съюз (ЕС) се договориха да променят договора за ЕС и да създадат постоянен механизъм за управление на кризи през 2013 г., с което да се опитат да успокоят разпространението на дълговата криза избухнала в Гърция преди повече от година. Доходността по правителствените облигации на редица страни от региона продължи да расте дори и след спасяването на Гърция и Ирландия и създаването на спасителен фонд за 750 млрд. евро.

„Ако проблемите в еврозоната не бъдат решени бързо, рефинансирането на страните от региона ще се оскъпи и рейтинговите агенции ще прибегнат до допълнително сваляне на рейтинги“, казва Ралф Ахренс, инвестиционен директор на Frankfurt Trust. „Вече виждаме подобна динамика на пазара. Според мен Франция е застрашена.“

Кредитният рейтинг на Франция е уязвим, освен ако страната не предприеме „смислени съкращения“ на дефицита си, казва Падрик Гарви, директор дългови стратегии на ING Bank NV в Амстердам. Френските банки са най-големите кредитори на страните от периферията на еврозоната и за това са изложени на „систематичен риск“, казва Маркус Ернст, кредитен стратег на UniCredit SpA в Мюнхен.

Цената на застраховането на френския правителствен дълг достигна 102 базисни пункта днес, близо до рекордните 105 пункта, достигнати на 30 ноември.

Кредитните суапове за защита от фалит на френските облигации отговарят на Baa1 рейтинг – 7 степени под рейтинга, с който Moody's за момента оценява Франция – Aaa.

Кредитните суапове предполагат, че рейтингът на Португалия би трябвало да е B2 - 10 степени под официалния рейтинг на страната - А1, докато суаповете към испанските облигации предполагат Ba3 рейтинг – 11 степени под рейтинга на Moody's за Испания – Аа1.

Застраховането на белгийския дълг предполага Ba1 рейтинг, което е 9 степени под настоящия рейтинг на Брюксел.

Седем политически партии в Белгия, които участват в преговори за съставяне на коалиция, спорят за това, дали да предоставят повече фискална автономия на регионите в страната, след като изборите през юни оставиха Белгия без правителство.

Публичният дълг на Белгия приближава 100% от брутния вътрешен продукт на страната, като облигации за 65 млрд. евро ще достигнат матуритет през следващата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:31 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още