IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Минимални повишения за европейските акции

Поскъпнаха компаниите за храни и напитки, а безпокойството около европейската дългова криза продължава да тежи на пазара

19:10 | 16.12.10 г.
Автор - снимка
Създател
Минимални повишения за европейските акции

Акциите на Стария континент се повишиха, подпомогнати от компаниите за храни и напитки, които поскъпнаха след добрите резултати на Danisco, предава Ройтерс. Безпокойството относно европейската дългова криза обаче повлия на пазарните настроения.

Индексът на водещите компании на Стария континент - FTSEurofirst 300, се повиши с 0,3% до 1 131 пункта.

Германският DAX и френският CAC 40 прибавиха по 0,1% до съответно 7 024 и 3 886 пункта, а британският FTSE 100 остана на практика без промяна на ниво от 5 882 пункта.

Инвеститорите следяха отблизо започналата двудневна среща на високо равнище на страните членки на ЕС. В дневния ред са включени въпроси, свързани с кризата в еврозоната и със създаването на механизъм за дългосрочна стабилизация на единната европейска валутна система.

Срещата идва в момент, когато Португалия и Испания са изправени пред нарастващ натиск от облигационните пазари, след като по-рано сериозно задлъжнелите Гърция и Ирландия получиха помощ от ЕС и МВФ в замяна на строки мерки за икономии.

”Рискът от пренасяне на кризата в други страни продължава да тревожи инвеститорите и това със сугурност е един от нй-големите макроикономически рискове за следващата година”, смята Хенк Потс, стратег в Barclays Wealth.

”На корпоративния фронт обаче нещата все още изглеждат доста добре. Продължава тенденцията за по-високи печалби, а обществената среда би трябвало да остане благоприятна за акционерите”, посочва той.

Производителят на хранителни съставки и ензими Danisco поскъпна с 4,4%, след като оповести по-голям от очаквания ръст в печалбата си за второто тримесечие, благодарение на увеличение в продажбите и подобрена ефективност. Компанията повиши прогнозата си за печалбата през 2010.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:10 | 20.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още