IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Доходността по испанските облигации се повиши драстично при поредния аукцион

Средната доходност за 10-годишните испански облигации се повиши до 5,446%, след като преди месец бе 4,615%

15:15 | 16.12.10 г.
Автор - снимка
Създател
Доходността по испанските облигации се повиши драстично при поредния аукцион

При последния аукцион за годината Испания продаде 10 и 15-годишни облигации на обща стойност 2,4 млрд. евро. Постигнатата доходност бе доста по-висока спрямо предишните предлагания, заради нестихващите опасения сред инвеститорите за платежоспособността на икономиките от периферията на еврозоната, пише Financial Times.

Аукционът в четвъртък беше наблюдаван с повишен интерес от инвеститорите, след като предишния ден рейтинговата агенция Moody’s предупреди, че може да понижи кредитния рейтинг на Испания. Причина за това са затрудненията, които Мадрид може да изпита при набирането на необходимите за рефинансирането на испанския дълг 300 млрд. евро през следващата година.

Испанското финансово министерство обяви, че е продало 10-годишни облигации за 1,78 млрд. евро и 15-годишни облигации за 619 млн. евро. Това е изцяло в рамките на планираните 2 до 3 млрд. евро, като съотношението търсене-предлагане бе 1,7 и 2,5 пъти съответно.

Испания продължава да плаща сравнително висока цена за кредитирането си.

Средната доходност за 10-годишните испански облигации се повиши до 5,446% от 4,615% при предишната продажба през ноември. За 15-годишните облигации средната доходност се повиши с повече от 1 процентен пункт до 5,953% от 4,541% през октомври.

След като обявиха нови мерки за съкращаване на бюджетните разходи, както и допълнителни икономически реформи, правителствата на Португалия и Испания се опитват да убедят инвеститорите, че техните страни няма да се нуждаят финансова помощ от Европейския съюз и Международния валутен фонд, както Гърция и Ирландия.

Инвеститорите обаче продължават да таят страхове за финансовото състояние на няколко икономики в еврозоната, както и за явната липса на съгласие в ЕС, за това какви да са следващите стъпки за овладяване на кризата.

Според много анализатори сега съществуващият европейски фонд за финансова стабилност, възлизащ на 440 млрд. евро, трябва да бъде разширен в случай, че се наложи да бъде спасявана Испания. Икономиката на страната е по-голяма от тези на Гърция, Португалия и Ирландия взети заедно.

Лидерите на ЕС ще се срещнат в Брюксел късно в четвъртък, за да обсъдят приемането на постоянен механизъм за контрол над дългови кризи, който да замени фонда за стабилност след юни 2013 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:18 | 12.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още