IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел: ЕС ще приеме постоянен спасителен механизъм

Знаем, че еврото е наша обща съдба и Европа е нашето общо бъдеще, казва германският канцлер

16:12 | 15.12.10 г.
Автор - снимка
Създател
Меркел: ЕС ще приеме постоянен спасителен механизъм

Европейските лидери ще одобрят план за създаването на постоянен спасителен механизъм за страните от еврозоната на срещата си в Брюксел в края на седмицата, казва германският канцлер Ангела Меркел, цитирана от Ройтерс.

Меркел допълва, че европейските лидери ще подкрепят договорените миналия месец от финансовите министри на съюза предложения, които включват създаването на Европейски механизъм за стабилност (ЕМС), имащ за цел да замени сега съществуващия временен спасителен фонд след средата на 2013 г.

В реч пред долната камара на германския парламент Меркел потвърди решимостта на Берлин да помогне на европейските си партньори, но отново отхвърли идеята за издаването на общи европейски облигации.

„Знаем, че еврото е наша обща съдба и Европа е нашето общо бъдеще“, казва Меркел. „Никой в Европа няма да бъде изоставен. Европа ще успее заедно.“

Фондът, на стойност 750 млрд. евро, предоставен през май от ЕС и Международния валутен фонд (МВФ), ще бъде закрит в края на юни 2013 г. и Меркел подчертава, че на срещата на върха в четвъртък и петък лидерите от ЕС ще подкрепят плана за замяната му с ЕМС.

„Декларацията на финансовите министри на страните от еврозоната от 28 ноември, в която бяха представени основните идеи за новия механизъм, ще бъде одобрена на срещата на върха на ЕС“, казва тя.

За да подкрепи новия механизъм, Германия настоя за някои малки промени в договора за ЕС, за които Меркел посочи, че се надява да бъдат формално подписани от лидерите на съюза през март.

Тези промени впоследствие трябва да бъдат ратифицирани от страните членки на ЕС до 2012 г., за да бъде сигурно, че постоянният спасителен механизъм ще бъде задействан от следващата година, допълва Меркел.

За да може ЕС да функционира, страните от Съюза трябва да се движат в една и съща посока, посочва тя.

„Става въпрос за по-дълбока политическа интеграция, а що се отнася до еврото, по-дълбока интеграция в икономическата политика“, казва Меркел. „Ето защо е толкова важно да говорим за задълбочаване на политическата интеграция през следващите няколко месеца“.

„Също така, не трябва да правим грешката да гледаме на колективизацията на рисковете - което може да се случи при издаването на еврооблигации – като на решение, защото това по никакъв начин не е решение. Решението се крие в засилената хармонизация и подобряването на конкурентоспособността на страните от ЕС и особено на тези от еврозоната“, казва тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още