IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Силен старт за борсовите индекси в Европа

Пазарът е нагоре за шеста поредна сесия, инвеститорите приеха със задоволство решението на Китай да не вдига основната лихва

19:20 | 13.12.10 г. 3
Автор - снимка
Създател
Силен старт за борсовите индекси в Европа

Борсовите индекси в Западна Европа завършиха първата сесия за седмицата с повишения. С основна заслуга за това е задоволството на инвеститорите от решението на Китай да не се повишава основния лихвен процент в страната, съобщава MarketWatch.

Регионалният индекс Stoxx Europe 600 напредна с 0,3 на сто днес до 276,99 пункта. По този начин бе продължено възходящото движение от миналата седмица, когато след пет последователни ръста показателят добави 1,9 на сто за седмицата.

На борсата в Лондон FTSE 100 се повиши с 0,8 на сто до 5 681 пункта. Немският индекс DAX добави 0,33 на сто до 7 029 пункта, докато във Франция САС 40 напредна с 0,9 на сто до 3 892 пункта.

Зелената вълна днес започна от Азия, като повод за нея даде пасивната позиция на централната банка на Китай по отношение на основния лихвен процент в страната. Очакванията на анализаторите бяха, че показателят ще бъде понижен заради опитите на властите да овладеят инфлацията.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:11 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 1
maradona10
преди 13 години
Добре приемам, че при запзването на ОЛП Китай оставя паричното предлагане поне същото, най-малкото следва да не се повишава.Но как този факт влияе на търсенето на европейски стоки във водещите в европейски страни?А ако има слабо търсене тук в Европа не следва ли борсовите индекси по-скоро да се понижават, при равни други услови?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
Андрей Любенов
преди 13 години
влияе на паричното предлагане в Китай, който в момента е двигател на световната икономика - някои спекуланти очакват при вдигане на лихвите там да последва охлаждане на растежа. следва: слабо търсене на инвестиционните стоки на водещите европейски страниказано съвсем, съвсем сбито
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
maradona10
преди 13 години
Как влияе ОЛП в Китай на борсовите индекси в Европа?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още