IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция и Германия готови да обсъдят обща фискална политика в еврозоната

Досега двете страни се противопоставяха на такава идея

16:10 | 13.12.10 г.
Автор - снимка
Създател
Франция и Германия готови да обсъдят обща фискална политика в еврозоната

Франция и Германия изненадаха политическите наблюдатели, изразявайки готовността си да обсъдят възможността за хармонизиране на фискалната политика на страните от еврозоната на срещата на лидерите на ЕС тази седмица в Брюксел, предаде EurActiv.

По-рано Берлин се противопоставяше на призивите на Испания и други страни да се предприемат действия за напълно развит „фискален съюз“ в еврозоната с аргумента, че данъчната политика и тази в сферата на заетостта трябва да се решават на местно ниво.

Миналата седмица обаче изглежда германските власти са се съгласили с ограничена форма на координация в тази област между страните от еврозоната. В петък Германия и Франция са поели ангажимент да съгласуват политиките си в данъчната и трудовата област така, че да помогнат за конвергенцията в еврозоната. Двете страни обаче не са дали много подробности по въпроса.

По думите на френския президент Никола Саркози след срещата му с германския канцлер Ангела Меркел двете страни са се споразумели за конвергенция на данъчната си политика. „Разговаряме за трудово и данъчно законодателство и ако ще подобряваме съгласуваността на икономическите аспекти на еврозоната, то трябва да разгледаме тези въпроси стъпка по стъпка и да предложим решения“, е заявила от своя страна Меркел.

Двамата са посочили, че ще представят „структурни“ предложения следващата година в областта на икономическата координация, но не са дали подробности.

Меркел и Саркози обаче отхвърлиха призивите за увеличаване на спасителния фонд на ЕС и идеята за издаване на общи облигации на еврозоната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:48 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още