IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейският банков регулатор потвърди строгите правила за бонусите в банките

Ограничението за бонусите ще се прилага за служителите по цял свят на европейските банки

19:06 | 10.12.10 г.
Автор - снимка
Създател
Европейският банков регулатор потвърди строгите правила за бонусите в банките

Европейските регулатори дадоха потвърждението си за създаване на строги ограничения за бонусите за банковите служители, предаде ВВС.

Само 20-30% от бонусите ще може да се плащат в брой, според новите правила, обявени от Комитета на европейските банкови регулатори.

Правилата са много по-строги от тези, които бяха договорени от страните от Г-20 и това увеличава опасенията, че банкерите може да започнат да емигрират към страни с по-леки регулации.

Ограничението за бонусите ще се прилага за служителите по цял свят на европейските банки. За банките, които са базирани извън Европа, ще има ограничения само по отношение на бонусите, които плащат на служителите в подразделенията си в Европейското икономическо пространство (страните от ЕС плюс Норвегия и Исландия).

Освен изразените опасения за миграция на банкери, от от HSBC и Standard Chartered са алармирали и за възможността да загубят служителите си в Азия, които ще бъдат засегнати от правилата, за сметка на конкуренти, които не са базирани в Европа.

Макар и да не са заплашили с това, правилата може да насърчат двете големи британски банки да преместят корпоративните си седалища в Азия.

Правилата няма да важат за Швейцария, която не е част от Европейското икономическо пространство. Все пак и там бяха наложени някои ограничения за банковия сектор, макар и да няма посочени граници за плащаните бонуси в брой.

Правилата на практика са непроменени от планираните още през октомври. Те не са задължителни за отделните страни, но британският банков регулатор и други съответни институции в Европа са посочили, че смятат да ги въведат.

Банките ще трябва да въведат правилата до 1 януари 2011 г., което означава, че те ще засегнат бонусите за тази година, които се плащат в периода януари-февруари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:33 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още