IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анализатори: Европейските акции ще поскъпват въпреки държавните дългове

Според 13 водещи банки цените на акциите в Европа ще се покачат средно с 12% до края на следващата година

13:15 | 10.12.10 г.
Автор - снимка
Създател
Анализатори: Европейските акции ще поскъпват въпреки държавните дългове

Европейските акции ще поскъпнат средно с 12% до края на 2011 година, надминавайки преднината си за тази година, въпреки кризата с държавните дългове в еврозоната.

По-големите печалби на европейските компании и рекордно ниските лихвени проценти в еврозоната ще помогнат на фондовите пазари в региона да преодолеят дълговата криза. Това показват резултатите от проучване на Bloomberg, в което са взели участие 13 стратези на водещи финансови институции.

Прогнозата на Goldman Sachs за европейските борси е най-агресивна. Инвестиционната банка очаква, че общоевропейският индекс Stoxx Europe 600 ще се повиши с 20% до края на 2011 г. От банката посочват, че печалбата на компаниите в състава на индекса може да нарасне средно с 28% през 2011 г., което е два пъти повече спрямо средните прогнози на 26 хил. анализатори, до които Bloomberg се допитва.

Според инвестиционните стратези на JPMorgan европейските акции ще се изкачат с 12% от края на 2011 г. „Смятаме, че темпото на растеж на печалбата на компаниите, което се очаква от анализаторите, може да се окаже твърде ниско“, посочват от американския финансов гигант.

Компаниите в Европа се разрастват въпреки голямата задлъжнялост на някои от най-слабите икономики в региона. От BMW, който е най-големият производител на луксозни автомобили в света, съобщиха на 23 ноември, че ще съкратят почивните дни по празниците в края на годината заради нарастващо търсене на нови модели.

Германия, която е най-голямата европейска икономика, вдигна прогнозите си за растеж на своя БВП на 3 декември, или три дни, след като застраховките за фалит на Испания, Ирландия и Португалия скочиха до рекордно високи нива. Бизнес климатът в Германия стана рекордно добър през ноември, безработицата падна до 18-годишно дъно, а продажбите на дребно скочиха най-много за последните близо три години.

Stoxx Europe 600 е нараснал с 8,7% тази година, като изостава от растежа от 11% при щатския S&P 500 и азиатския MSCI Asia Pacific. Икономиката на еврозоната се очаква да нарасне с 1,7% през 2011 г., според прогнозите на Международния валутен фонд.

Събраните от Bloomberg прогнози на анализатори сочат годишен ръст на печалбите на европейските компании от средно 46% през 2010 г. и 2011 г., което е рекорд за последните седем години.

Мorgan Stanley посочва Германия и Великобритания като най-добрите държави за инвестиране в акции в Европа. Икономическият растеж в Германия може да надвиши доходността на облигациите, което е бичи сигнал за инвестиращите в немски акции, посочват анализатори на Morgan Stanley в доклад от ноември. Десетгодишните немски облигации са с доходност 2,93% в сравнение с прогноза за ръст на БВП за 2010 от 3,5%.

Прогнозите на стратези за 11% ръст на европейските акции през 2010 се оказаха твърде оптимистични, след като кризата с държавните дългове подкопа доверието в пазарите на ценни книжа. Индексът Euro Stoxx 50, който включва най-големите компании в еврозоната, е загубил 4,2% през тази година, докато Stoxx Europe 600, който включва акции от 17 западноевропейски страни и Гърция, е нараснал с 8,7 %.

Според Goldman Sachs нестабилността на европейските борсови индекси, причинена от дълговата криза, вероятно ще се запази и през следващата година.

Водещият немски борсов измерител DAX е един от най-силно представилите се в света през тази година, като се е повишил със 17% от началото на годината. През миналата седмица Bundesbank вдигна своята прогноза за растежа на икономиката през 2010 г. до 3,6 на сто.

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие и Международният валутен фонд прогнозират, че глобалната икономика ще се разрасне с 4,2% през следващата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:37 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още