IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Студенти атакуваха финансовото министерство на Великобритания

Протестите са срещу намерението на парламента да повиши таксите за обучение

08:44 | 10.12.10 г.
Автор - снимка
Създател
Студенти атакуваха финансовото министерство на Великобритания

Недоволни от приетото в четвъртък решение от британския парламент за повишаването на таксите за висше образование, студентите атакуваха сградата на министерството на финансите в лондонския правителствен квартал Уайтхол.

Агресивно настроените протестиращи успяха да счупят бронираните прозорци и да разбият вратите на ведомството, съобщава ИТАР-ТАСС.

Не е ясно дали някой от протестиращите е успял да влезе в сградата. Специално подразделение на полицията охранява с щитове счупените прозорци. Кварталът, където безредиците продължават, е отцепен от полицията.

В стълкновенията са ранени сериозно 9 полицаи и 22-ма демонстранти, 10 души са арестувани. На улицата след падането на нощта остават хиляди протестиращи.

Депутатите от британската Камара на общините в четвъртък вечерта гласуваха с мнозинство законопроекта за повишаване на таксите за обучение в университетите на Англия почти три пъти. В подкрепа на планираната реформа гласуваха 323-ма депутати, против бяха 302-ма.

От 2012 г. минималният праг, който сега е 3290 лири, ще бъде повишен на 6000 лири на година с правото на университетите в отделни случаи да вдигат заплащането до 9000 лири на година.

Предстои законопроектът да бъде одобрен от Камарата на лордовете.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:25 | 17.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още