IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Малкият бизнес – голямата надежда за безработните в Европа

Правителствата в ЕС подценяват ролята на малкия бизнес при постигането на икономически растеж и разкриването на нови работни места

10:57 | 09.12.10 г.
Автор - снимка
Създател
Малкият бизнес – голямата надежда за безработните в Европа

Ако всеки малък и среден бизнес в рамките на Европейския съюз наеме двама нови служители, това ще създаде около 46 млн. работни места на Стария континент. По този начин ще се скъсят значително опашките от безработни в Европа, защото именно малките компании с под 250 служители са тези, които създават повечето работни места в ЕС, пише Wall Street Journal.

Въпреки тяхната значителна роля обаче правителствата усърдно се грижат не за малкия и среден бизнес, а за големите компании чрез субсидии и данъчна политика.

Същото се отнася и за Съединените щати, където малките фирми са създали 64% от всички нови работни места през 15-те години до 2009 г., по данни на правителствената администрация. В Европа тази цифра е още по-висока през последните години, като възлиза на 80% от всички работни места, показа проучване на Европейската комисия за периода до 2008 г.

Правителствата в ЕС все още подценяват ролята на малките компании при постигането на икономически растеж, пише изданието. През това време големите корпорации ще стават все по-големи, но това невинаги ще стимулира растежа в Европа. Независимо от това дали търгуват с финансови услуги или с хранителни стоки, с текстилни изделия или технологии, големите компании ще продължават да инвестират активно в развиващите се пазари по света, за да спечелят от икономическия бум и богатството на Бразилия, Индия, Русия и Китай.

Несигурността за бъдещето на Европа неминуемо влияе на техните инвестиционни решения. Защо един изпълнителен директор да избере да инвестира милиони в откриването на завод в Португалия, когато има толкова много несигурност за състоянието на икономиката на страната?

Вероятно ръководствата на все повече големи компании си задават въпроса защо изобщо да залагат на еврозоната, когато има дебат за това дали валутният блок може да просъществува в сегашния си вид.

Ето защо малките фирми са тези, на които правителствата трябва да разчитат за осигуряване на растеж. Трудността е в това, че повечето от тях остават твърде малки или еднолични търговци. Истинските предприемачи обаче, които създават преуспяващ бизнес и работни места, остават относително малко.

Анализ на инвестиционната банка Goldman Sachs на заетостта в предприятията във Великобритания е показал, че създаването на работни места до голяма степен идва от фирмите с най-малко 10 служители. След като са достигнали това ниво на заетост те отчитат ръст на продажбите от средно 20% или повече на годишна база в продължение на три години. Въпреки това данните от Евростат показват, че микро-предприятията - фирми с по-малко от десет наети лица, са 91,5% от предприятията в Европа.

Тази статистика продиктува европейската инициатива „Малките предприятия са истинските гиганти на европейската икономика“, която доведе до приемането на „Закон за малкия бизнес“ през 2008 г. Този закон представлява опит да се подобрят шансовете за малкия бизнес в Европа чрез намаляване на регулаторната тежест за малките фирми, улеснения достъп до обществени поръчки и насърчаване на техния бизнес на територията на единния пазар.

След първата година на действие на закона в ЕС отчитат положителни промени, като намаляване на административната тежест. Финансирането на малките фирми обаче продължава да бъде ограничено и е една от основните спънки за малките предприятия на Стария континент въпреки инициативите, които се предприемат от Европейската инвестиционна банка и някои големи търговски банки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още