IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стрес тестовете в Европа не спечелиха доверието на инвеститорите

Финансовият национализъм е попречил на тестовете да бъдат достоверни, смятат анализатори

08:22 | 09.12.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Стрес тестовете в Европа не спечелиха доверието на инвеститорите

Пет месеца, след като в САЩ бяха публикувани резултатите от тестове на банките през май 2009 г., щатският индекс S&P 500 Financials за компаниите от финансовия сектор се повиши с 25%. Пет месеца, след като Европейският съюз съобщи резултатите на своята версия на теста, индексът на Bloomberg за компаниите от финансовия сектор в Европа е паднал с 4%.

Това е един от признаците, че стрес тестовете в банковия сектор на Европа не са успели да възстановят доверието на инвеститорите, пише Bloomberg. Провалът им стана още по-явен, след като през ноември правителството на Ирландия започна да национализира двете най-големи банки в страната заради недостиг на капитал, въпреки че издържаха стрес тестовете.

Откакто резултатите от тях бяха оповестени на 23 юли, разходите за застраховане от фалит на 110 от най-големите европейски банки са нараснали със 113 базисни пункта, а суаповете за защита от фалит на 34 от най-големите банки в САЩ остават непроменени.

Сега, на фона на задълбочаване на кризата с държавните дългове в Европа, регулаторните органи от 27-те страни от ЕС търсят начини да подобрят втората версия на тестовете, която ще се проведе през февруари следващата година.

„Това няма да е лесно, докато националните лидери и централните банки не са склонни да се откажат от контрола над банките, за да го прехвърлят на централен регулаторен орган”, казва Никола Верон, старши научен сътрудник в икономическия институт Bruegel.

„Финансовият национализъм попречи на тестовете да бъдат достоверни и наистина полезни”, допълва той. „Страните гледат на банковите тестове като на състезателен мач помежду си, а не като начин за гарантиране на европейската финансова стабилност.”

За да бъдат по-достоверни, следващите банкови тестове трябва да вземат предвид и риска от фалит на държава - нещо, с което не всички страни ще се съгласят, според Питър Хан, който е бивш банкер в Citigroup. Европейските банки имат над 191 млрд. евро в гръцки, испански и португалски облигации, по изчисления на Goldman Sachs.

Това означава, че всяко преструктуриране на държавния дълг може да принуди банките да се обръщат към финансовите пазари за увеличаване на своя капитал.

Инвеститорите имат по-малко доверие в европейските банки в сравнение с конкурентите им в САЩ. При 50-те най-големи европейски банки съотношението между пазарна цена на акциите им и счетоводна стойност на активите им е средно 0,76 в сравнение с 0,97 при 50-те водещи американски банки, по данни на Bloomberg.

Това означава, че пазарната стойност на европейските банки е средно 76% от стойността на активите им. Това предполага, инвеститорите не вярват, че активите на банките в Европа са на стойност, която те обявяват. През 2007 коефициентите на европейските и щатските банки са били почти еднакви – 2,15 и 2,14 съответно.

Европейската централна банка не носи отговорност за банковия надзор в Европа. Вместо това тестовете се провеждат от националните регулатори под координацията на Комитета на европейските банкови надзорни органи, със седалище в Лондон. Той ще се преименува на Европейски банков надзорен орган (European Banking Authority ) от 1 януари.

Дори и с новото си име обаче надзорният орган няма да има достатъчно капацитет да проведе успешно тестовете, посочват анализатори. Комитетът на европейските банкови надзорни органи има около 30 служители в сравнение с около 3300 във финансовия регулаторен орган във Великобритания.

Първите стрес тестове в Европа от юли тази година бяха критикувани, че не са достатъчно строги. Те показаха, че седем от включените 91 банки трябва да привлекат само 3,5 млрд. евро допълнителен капитал, което се оказа много под очакванията на анализатори.

Bank of Ireland и Allied Irish Banks, които са най-големите кредитори в Ирландия, успяха да преминат успешно теста, който показа, че са добре капитализирани. Когато Ирландия се обърна за финансова помощ през ноември обаче, правителството нареди на Allied Irish Banks да увеличи капитала си с 5,3, млрд. евро, а на Bank of Ireland – с 2,2 млрд. евро.

Резултатите от стрес тестовете в САЩ, публикувани през май 2009 г., показаха, че десет банки, от общо 19 тествани, включително Bank of America и Citigroup, трябва да увеличат капитала си с общо 74,6 млрд. долара. Те привлякоха близо 100 млрд. долара до края на месеца.

Тестът в САЩ е бил по-успешен отчасти, защото не е изисквал международно сътрудничество, коментират още за Bloomberg финансови анализатори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
varna
преди 13 години
Доколкото разбрахме, тия стрес-тестове изобщо не бяха стрес и това не се хареса на никой, освен на тези, които трябваше да бъдат стресирани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още