IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Повишения на европейските борси за трета поредна сесия

Най-добро бе представянето на компаниите в застрахователния сектор

20:07 | 08.12.10 г.
Автор - снимка
Създател
Повишения на европейските борси за трета поредна сесия

Борсовите индекси в Западна Европа завършиха с повишения трета поредна сесия и запазиха най-високите си нива за последните две години, подкрепени главно от доброто представяне в застрахователния сектор.

Акциите на най-голямата британска застрахователна компания Prudential скочиха с 4,2% на борсата в Лондон, след като швейцарската инвестиционна банка UBS и рейтинговата агенция Standard & Poor’s повишиха оценките си за компанията.

Очаквания, че британският производител на луксозни стоки Burberry и италианската компания Fiat ще получат оферти за придобиване, повишиха цените на акциите им с повече от 2%.

Книжата на Burberry се повишиха с 2,3% на фондовата борса в Лондон заради спекулации, че британската компания може да получи оферта за покупка от френската PPR, която притежава марките Gucci и Puma.

Акциите на автомобилната компания Fiat поскъпнаха на свой ред с 3,8% на борсата в Милано, след като италиански ежедневник съобщи, че производителя на земеделско оборудване Agco Corp. Се интересува от покупката на подразделението на Fiat за производство на трактори.

Акциите на добивните компании обаче поевтиняха заради силния спад в цените на металите и енергийните суровини. Петролът и златото поевтиняват с повече от 1% на световните стокови борси днес, а цената на среброто се срина с близа 5%.

Общоевропейският индекс Stoxx Europe 600 завърши сесията с ръст от 0,4% до 274,92 пункта, като заличи загубите от ранните часове на търговията. Борсовият показател, който включва компании от 17 западноевропейски фондови борси и тази в Гърция, се е повишил с 8,3% от началото на тази година, по данни на Bloomberg.

В сутрешната сесия Stoxx 600 се понижаваше с до 0,4% заради растящи спекулации, че Китай ще повиши лихвените си проценти още този уикенд. Същите страхове понижиха и индексите в Азия днес, като повод за това стана съобщение, че данните за инфлацията в Китай през ноември ще бъдат оповестени с два дни по-рано на 11 декември.

Националните индекси се повишиха в 10 от следените от индекса борси. Във Франция CAC 40 се повиши с 0,6% до 3 831,9 пункта, но в Германия DAX загуби 0,4% до 6 975 пункта въпреки добрите данни за индустриалното производство. Те показаха, че германската индустрия се е разраснала повече от очакваното с близо 3% на месечна база през октомври.

Във Великобритания FTSE 100 се понижи с 0,2% до 5 794,53 пункта в очакване на утрешното лихвено решение на Английската централна банка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:55 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още