IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК: Алчността и безотговорността на банкерите са в основата на кризата

В Европейския съюз ще бъде въведен по-строг режим при регулацията на финансовите пазари, обеща Мишел Барние

15:15 | 08.12.10 г. 7
Автор - снимка
Създател
ЕК: Алчността и безотговорността на банкерите са в основата на кризата

Правилата в Европейския съюз срещу неконтролируемите борсови посредници на финансовите пазари са твърде разнообразни, а в някои случаи и твърде слаби, предупреди днес Европейската комисия и обеща по-строг режим, съобщи ДПА.

Алчността и безотговорността на банкерите са сочени като причини, довели до финансовата криза през 2008-2009 година, която причини световна рецесия, масова безработица и отвори огромни дупки в правителствените бюджети.

Това оказа натиск върху политиците от ЕС и в отделните страни членки за приемане на по-строги мерки.

“Ако финансова институция не приема правилата на ЕС в областта на финансовите услуги, посредниците и ръководителите трябва да разберат, че няма да се отърват безнаказано", заяви пред журналисти еврокомисарят за вътрешния пазар и финансовите услуги Мишел Барние.

Според официални служители някои страни имат твърда позиция по въпроса за злоупотребите на финансовите пазари, като прилагат наказателни санкции и високи глоби, а други страни имат твърде хлабави правила.

Европейската комисия посочи, че ще започне обществени консултации, които трябва да продължат до 19 февруари за това какъв да бъде най-добрият начин на процедиране. След това ЕК се очаква да представи собствените си законодателни предложения.

Според някои представители комисията най-вероятно ще предложи минимални стандарти за цялата територия на ЕС, но няма да призове за пълно хармонизиране на режимите на санкции в отделните държави

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:15 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
sashev
преди 13 години
Проблемът е, че очакванията на всички (и кредитори, и кредитополучатели) се разминаха силно с реалността. От там последва спираловиден срив на стойността на инвестициите. Кой е виновен - НИКОЙ. Правилата на играта позволяват това да се случи. Коя е причината това да се случи е друг въпрос.Въвеждането на по строги изисквания (промяна в правилата на играта), биха направили вероятността от подобни нежелани събития по-малка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
no-credit
преди 13 години
Теорията на Силвио Гезел е интересна ( http://paper.standartnews.com/bg/article.php?article=307940 ), но ми се струва, че по нищо не се различава от сегашната монетарна, дългово базирана система. Нямало лихва, но имало такса. И каква е разликата?! Има я и принудата да не се задържат пари - това е инфлацията, която се поддържа умишлено (и който си държи парите в касата губи от обезценката им). Изобщо, така като гледам, днес си я караме баш по системата на Гезел. Друг е проблема, не е този.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
SSt
преди 13 години
Същността на проблема, не е в алчността на банкерите. Проблема е в самата монетарна система, която позволява книжните пари /при това необезпечени със злато или друг стандарт/ да бъдат средство за натрупване и универсална стока !!! Тези банкноти следва да служат само като мярка на стойността и средство за обращение ! Финансовите пазари в самата си същност са спекулативни, те само преразпределят или крадат създаденото обществено богатство, а също така чрез тях се отнема реална частна и държавна собственост.Чрез лихвата, 3% от обществото, ежеминутно отнема 35% от доходите на останалите 85% на обществото. Има един "нарочно" забравен икономист - Силвио Гезел, който е описал невероятно точно целия механизъм на ограбване и съсредоточване на богатството в ръцете на неколцина, чрез монетарната система. Дано някои политици се заинтересуват за какво става дума !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
kanartikin
преди 13 години
Приятелю balkando, ти си философ и обясняваш нещата, но това бе реторичен въпрос и идеята бе като казва Барние - А, да каже и - Б. Не можа само банкерите да са виновни, защото някой е давал Гаранций на тези бенкери и ги е "мотивирал" и насърчавал да правят това. Банкерите със цялата си алчност на нормални хора не биха правили това което сториха, ако нямаха правителствени гаранций, че няма да излязнат мокри от водата.Освен това същината на вторият върос е :Защо трябваше да бъдата спсявани тези алчни и безотговорни СЪС ПАРИТЕ НА ... да ги наречем по малко безотговорните.идеята е, ако някой иска да ги спасява тези алчни и безотговорни, то нека не бъда с парите на по малко безотговрните.Поздрави
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
balkando
преди 13 години
То е ясно защо - защото алчните и безотговорните се стремят към властта много повече от останалите и затова я получават. Така лобитата добиват възможност да се месят в управлението чрез свои алчни и безотговорни хора във властта. Не съм съгласен, че само банкерските алчност и безотговорност са виновни - и тяхната също.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
kanartikin
преди 13 години
Господина е много прав, сега остава да набере смелост и да подчертае и безотговорността на тези които спасиха алчните и безотговорните и им дадоха парите на коректните и отговорните и им казаха : - хайде сега да се конкурирате. Освен това е добре да каже ясно и отчетливо защо спасявайки "алчните и безотговорните " трябваше да се " отвори огромни дупки в правителствените бюджети."Защо трябваше да бъдата спсявани тези алчни и безотговорни със парите на... да ги наречем по малко безотговорните.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още