IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жан-Клод Юнкер: Съпротивата на Германия срещу е-боновете е антиевропейска

Немското правителство трябва да обмисли въпроса, а не да отхвърля предложенията преди да ги е разгледало

14:52 | 08.12.10 г. 2
Автор - снимка
Създател
Жан-Клод Юнкер: Съпротивата на Германия срещу е-боновете е антиевропейска

Председателят на еврогрупата на финансовите министри в Европейския съюз Жан-Клод Юнкер определи като антиевропейска съпротивата на Германия срещу емитирането на общи облигации на еврозоната или на Европейския съюз, съобщава AFP.

“Предложението ни се отхвърля дори без да е било обсъдено. Това много ме учудва. Този маниер да се създават в Европа сюжети табу и да не се обръща никакво внимание на идеите на другите е много антиевропейски начин да се управляват европейските дела”, посочва Юнкер в интервю за вестник Zeit, което се очаква да бъде публикувано утре.

“Германия разсъждава малко опростенчески" по въпроса за еврооблигациите, добави Юнкер, който е пламенен поддръжник на идеята да бъдат издадени съвместни дългови книжа на страните от Европейския съюз.

Такива заеми, според поддръжниците им, би трябвало да разпределят рисковете, свързани с държавните дългове в еврозоната и да смекчат натиска над страните с финансови затруднения.

Германия, която благодарение на здравата си икономика има много благоприятни лихви върху облигациите си, се противопоставя на тази идея, подкрепяна от страните от Южна Европа, които в момента са под най-голям натиск на пазарите.

Издаването на общи облигации през последните седмици се превърна в основна тема на дискусии. Самият Юнкер предложи емитирането на общи дългови книжа като вариант за разрешаване на кризата.

Според мнозина анализатори това е един от начините за спасяване на еврозоната, но на този етап Германия отхвърля подобни идеи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:58 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
balkando
преди 13 години
Европейско е Германия да дава - антиевропейско е да не дава ! Това е по същество изказването на Юнкер.Сещам се за един роман, който четох много отдавна като ученик. Там негърчето Кали казва - Лошо е на Кали да откраднат, добро е Кали да открадне !Та като се има предвид консуматорското и безотговорно поведение на Гърция, Ирландия и други европейски държави по отношение на финансовата стабилност - какво очаква Юнкер от Германия ? Радост и ръкопляскания ли !? Тях ще получи за предложението си от почти фалиралите членки на ЕС, не от Германия и няколкото други все още стабилни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
kanartikin
преди 13 години
Другари, Дайте да дадем !.. имаше навремето такъв лозунг. Има и друг: Със чужда пита - Помен прави!Как смее този Жан Клод да казва кое е Европейско и кое не е? Как смее да въздава права на Германците да плащат сметките на навалицата и ако откажат това да бъде сочено като Анти. Толкова социализъм ври напоследък.Нека този Жан Клод даде личен пример и разпродаде имотите си и извади спестяванията на фамилията си и ги предостави за Еуро бонове, за да се подкрепят " прасетата", няма да са малко, а и ще му повярват повечко хора че е искрено загрижен и не говори само пламенно.Едва ли...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още