IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС премахва банковата тайна

От 2015 година страните от съюза автоматично ще си обменят данни за различни видове доходи с данъчни цели

11:13 | 08.12.10 г. 2
Автор - снимка
Създател
ЕС премахва банковата тайна

Европейският съюз направи важна крачка по посока предотвратяването на укриването на доходи. Това се случи с решението за премахване на банковата тайна, което стана след двугодишни преговори между финансовите министри на страните членки на ЕС, пише Financial Times Deutschland.

Последните два бастиона на банковата тайна, които не искаха да подкрепят автоматичната обмяна на банкови данни – Австрия и Люксембург, най-накрая са дали съгласието си това да се случи.

От 2013 година властите в дадена държава ще могат да изискват банкови данни от други страни не само при обвинения в укриване на данъци, а и при подозрение в подобни действия. Все пак обаче финансовите министри са се разбрали да не се изискват цели бази данни за клиентите на банките.

От 2015 година пък между финансовите регулатори автоматично ще се обменят данни, касаещи приходи от заплати, наеми, осигуровки, застраховки, доходи от недвижимо имущество. Информацията ще засяга само парични потоци, генерирани след 2014 година.

Поне до 2017 година в информационния обмен няма да попадат доходите от дивиденти и капиталовите печалби. Подобна информация ще се обменя едва след като бъде изготвена оценка на направените вече стъпки по премахване на банковата тайна, която финансовите министри са се споразумели да се извърши през 2017 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:40 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
mapto
преди 13 години
Явно и Великобритания не е в ЕС
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
madcow
преди 13 години
Да, ама Швейцария не е в ЕС. ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още