IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Борсите в Европа с нови върхове за последните години

Немският DAX мина над 7 000 пункта за пръв път от юни 2008 година насам, повод за това дават данъчните отстъпки в САЩ

19:20 | 07.12.10 г.
Автор - снимка
Създател
Борсите в Европа с нови върхове за последните години

Втората сесия на фондовите борси в Европа за тази седмица донесе стабилни индекси на основните индекси. С основна заслуга за това са новините от САЩ, където президентът Барак Обама се обяви с подкрепа на удължаване на данъчните отстъпки, въведени от неговия предшественик Джордж Буш.

Регионалният индекс Europe Stoxx 600 се повиши с 0,9 на сто до 273,90 пункта, като на по-ранен етап от търговията бе достигнато най-високото ниво от септември 2008 година насам, пише MarketWatch.

Новината, че данъчните отстъпки в САЩ може да бъдат удължени, надделя над негативните очаквания, че Китай може да повиши лихвения процент в страната. През последните седмици на инвеститорските настроения натежава случващото се в Ирландия.

Днес в Германия основният индекс DAX напредна с 0,7 на сто до 7 002 пункта, преминавайки над границата от 7 хил. пункта за пръв път от юни 2008 година. Според анализатори, цитирани от медията, до края на годината няма да е чудно ако DAX достигне дори 8 хил. пункта.

На Острова FTSE 100 напредна с 0,7 на сто до 5 808 пункта, а във Франция САС-40 се повиши с 1,6 на сто до 3 811 пункта.

Като цяло, днешният ден бе особено активен за пазарите, като златото достигна нов рекорд, а среброто поскъпна до 30-годишен връх. Рекорд бе поставен и от цената на медта. Петролът пък докосна нивата от 90 долара за барел.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:37 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още