IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трише: Проблемът не е в еврото, а в погрешните фискални политики

Президентът на ЕЦБ призова за постигане на бюджетна квази-федерализация

10:49 | 04.12.10 г. 4
Автор - снимка
Създател
Трише: Проблемът не е в еврото, а в погрешните фискални политики

Президентът на Еверопейската центрана банка (ЕЦБ) Жан-Клод Трише призова правителствата да направят каквото е необходимо, за да избавят еврозоната от настощите й дългови проблеми чрез заздравявяне на фискалната дисциплина и засилване на финансовите помощи при необходимост, съобщава Wall Street Journal.

„Ние насърчаваме правителствата да вземат мерки, съответстващи на предизвикателства в колкото е възможно по-голяма степен. Това се отнася за всички инструменти – важни са както количествената, така и качествената гъвкавост, в ролята им на средства за осигуряване на финансова стабилност”, е казал Трише вчера по време на конференция в Париж.

Шефът на ЕЦБ подтикна европейските правителства да свършат своята работа в подкрепа на еврото чрез поставяне в ред на своите финанси и координирайки в по-голяма степен фискалните си политики.

Трише e подчертал, че само монетарната политика не е достатъчна, за да се осигури финансова стабилност.

„Ако днес имаме проблем, то той не е проблем на единната валута, а на погрешните фискалните политики”, е заявил централният банкер.

”Ние сме във валутен съюз, но без, разбира се, пълна политическа федерализация. Трябва да повишим неимоверно качеството на управлението, за да постигнем еквивалента на квази-бюджетна федерализация”, е посочил Трише.

Членките на еврозоната се опитват да се обединят около начини за по-строг контрол върху фискалната дисциплина в монетарния съюз, като например автоматични правила за санкциониране на страните, които нарушават лимитите за дълг и дефицит, постановени от договорите на ЕС.

Президентът на ЕЦБ е заявявал неколкократно, че тези правила не са достатъчни, призовавайки за „качествен скок” в управлението.

Според Трише уверенията, дадени през миналата седмица от страните в еврозоната, че ще се придържат към принципите, установени от МВФ, за да подпомогнат неплатежоспособните страни, са били ценно разяснение.

Страните от еврозоната обявиха, че частният сектор няма автоматично да участва в загубите от преструктуриране на дъжавните дългове на затруднени страни – сценарий, застъпван от Германия, а случите ще се разглеждат на индивидуална база.

„Дебатът породи погрешното тълкуване, че ако дадена страна получи заем в подкрепа на своите финанси, то това непременно ще означава преструктуриране за частните инвеститори”, е изтъкнал шефът на ЕЦБ.

Той е припомнил, че възстановяването на световните публични финанси е глобален проблем, а не само такъв за еврозоната, посочвайки значителните фискални дисбаланси в САЩ и Япония.

Трише е настяол, че всички развиващи се икономики с големи излишъци по текущите си сметки трабвя постепенно да позволят по-голяма гъвкавост на валутите си, като е подчертал, че коментарите му не се отнасят единствено за Китай.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:12 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
top4o
преди 13 години
Трише открива поредното теле под вола.най-малкото е неуместно шефът на Централната банка, да се бърка в фискалната политика на страните, които тя обслужва, нали се сещате защо ..!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 1
supertrader
преди 13 години
Сегашното положение е създадено умишлено , то беше ясно че правителствата и най вече банките се източват мощно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
tmechkarov
преди 13 години
Всъщност, като президент на ЕК Барозо има правомощия само по отношение на бюджета на ЕС (1% от БВП на ЕС ), който се разпределя за Общата селскостопанска политика, Структурните фондове, Кохезионния фонд и помощта за трети страни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
lyusien
преди 13 години
Фискалната дисциплина не може да зависи само от Е Ц Б Това е работа и на Е К и Барозо Може би даже по-вече на него Тои ползва данните на Евростат и не може да не е знаел в продължение на години какви каши се забъркват в Гърция Ирландия Португалия Ако бяха взети мерки преди 3 4 или 5 години сегашното мазало нямаше да го има Чаоо Желая ви успех
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още