IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

СТО отхвърли наложени от ЕС мита върху внос на китайски стоки

Решението е победа за Китай в първия му спор с Европейския съюз на равнище СТО

20:10 | 03.12.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
СТО отхвърли наложени от ЕС мита върху внос на китайски стоки

Митата на ЕС върху вноса на скрепителни елементи – винтове, болтове и гайки - от Китай нарушават правилата на международната търговия в много случаи и трябва да бъдат преразгледани, съобщи днес експертна комисия на Световната търговска организация (СТО), цитирана от Ройтерс.

Решението, което през следващите 60 дни двете страни имат право да обжалват, е победа за Китай в първия му спор с Европейския съюз на равнище СТО и е поражение за ЕС в справянето му с вноса от страни, които той не възприема като пазарни икономики, отбелязва Ройтерс.

Между Китай и ЕС съществува спор около търговията със скрепителни елементи от декември миналата година, когато азиатската страна поиска от СТО да проучи въпроса с наложените европейски мита върху вноса на такива стоманени елементи от Китай, достигащи 85%. Двете страни водят спорове за търговията на различни стоки - от обувки до стомана.

На 29 юни и Китай въведе антидъмпингови мита върху вноса на някои стоманени винтове и гайки от Европа на фона на ескалиращото търговско напрежение между двете страни.

Допълнителните такси върху вноса на скрепителни елементи от въглеродна стомана са за пет години и варират от 6,1% до 26%.

Китай е най-големият производител на стомана в света и е обект на различни жалби, според които ощетява чуждестранните производители чрез по-ниските си цени на чуждестранните пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
sashev
преди 13 години
Определено Китай намира все повече противници срещу своята политика на огромен търговски излишък. И това в крайна сметка ще завърши много зле не за ЕС или САЩ, а именно за Китай.Китай всъщност може почти всичко да произвежда по-евтино. И за това си има своите инструменти:- манипулиран валутен курс- огромен мащаб- ОГРОМНА армия от 300-400 млн. души живеещи с доходи под 1 долар на ден и поне още толкова на прага на бедността.- ниска себестойност за сметка на качество, човешки капитал, намалено вътрешно потребление.Постоянно нарастващите цени на суровините ще изкарат от коловоза влакът на Китайското икономическо чудо. ЕС и САЩ реагират, като пускат в действие печатниците. Така, че кой ще победи, според мен е ясно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още