IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Испания: Не сме следващите на опашката за спасяване

Правителството на страната планира приватизация, данъчни отстъпки и орязване на помощите за безработица в опитите да стегне бюджета

14:33 | 03.12.10 г. 2
Автор - снимка
Създател
Испания: Не сме следващите на опашката за спасяване

Правителството на Испания ще проведе извънредна среща, на която да бъдат обсъдени мерки за ограничаване на държавните разходи. Целта е чрез тях да се разсеят страховете, че страната ще бъде една от следващите, които ще се обърнат за помощ към Европейския съюз и Международния валутен фонд, пише АР.

Сред планираните ходове са приватизация на близо една трета от държавната лотария, частична приватизация на летища, орязване на помощите за безработни и намаляване на данъците за малките компании.

Според слуховете правителството е готово да увеличи акциза върху цигарите.

„Испания няма да бъде следващата страна, която да поиска помощ от Европейския съюз“, посочи икономическият министър на страната Елена Салгадо за ВВС.

Според нея Испания ще направи опит за намаляване на броя на банките в страната.

Вчера правителството на Испания успя да продаде тригодишни облигации при лихвен процент от 3,72%. Това се оказа с 23 базисни пункта по-малко от лихвата по испанските облигации със същия падеж, търгувани на вторичните финансови пазари преди аукциона.

По-рано през седмицата лихвените проценти по 10-годишните испански облигации се повишиха до най-високите си нива за последните десет години. Добрият резултат от днешния аукцион донесе облекчение на финансовите пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:32 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
rosybabe
преди 13 години
Испания не е следващата за спасяванe. Странно как преди половин година същото твърдеше гръция министър и после последва заем. Само преди месец нямаше нужда от спасяването на Ирландия пъс миналата седмица и бяха отпуснати някакви си там 85милярда. Историята показва че нито на политиците може да се вярава нито на икономистите защото и едните и другите обещават неща които не за могат да изпълнят. След някой месец ще видим дали и този път министър е сгрешил
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
GuznaSyvest
преди 13 години
Не сте - до Нова Година. От Януари нататък е и вашия ред, да видим разните ви избори по места дали ще докарат ГЕРБ-оподобни на власт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още