IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Standard & Poor’s може отново да понижи рейтинга на Гърция

Инвеститорите гледат с недоверие и на някои от смятаните за сигурни европейски облигации - доходността по 10-годишните френски ДЦК се повиши до 3,31%

13:11 | 03.12.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Standard & Poor’s може отново да понижи рейтинга на Гърция

Standard & Poor’s предупреди Гърция, че дългосрочният кредитен рейтинг на страната може да бъде понижен поради опасността нови правила в Европейския съюз (ЕС) да принудят инвеститорите да поемат част от финансовата тежест в случай на фалит, пише Bloomberg.

Гръцкият дългосрочен кредитен рейтинг „BB+” е поставен под наблюдение с негативна перспектива, обяви днес световната рейтингова агенция. S&P посочва, че оценява ефекта от така наречения Европейски механизъм за стабилност, който може да поеме контрола над облигациите на страните от ЕС през юли 2013 г.

Вероятното понижение на рейтинга на Гърция от S&P „отразява проблема с ликвидността и нарастващата несигурност около способността на Гърция и някои други европейски страни да плащат дълговете си“, казва Гари Шолсбърг, главен икономист на Wells Capital Management Inc. в Сан Франциско.

„Това е показателно също и за въпроса дали спасителните пакети ще са достатъчни“, посочва той. „Съществува реален риск кризата в Европа да се влоши допълнително, преди нещата да започнат да се оправят.“

Гърция рискува преструктуриране на дълга си дори при удължаване на срока за изплащане на заемите от ЕС, тъй като икономиката на страната остава в дълбока рецесия.

„Ще сгрешите, ако изключите възможността за преструктуриране на дълга в даден момент“, казва Джон Стопфорд, инвестиционен директор на Investec Asset Management в Лондон. „Гърция има структурен проблем, а също така съществува и риск от нова рецесия или икономическа криза.“

Премията, която инвеститорите търсят, за да държат 10-годишни гръцки ДЦК вместо германски облигации със сходен матуритет, е около 90 базисни пункта под рекордните нива от май, когато Гърция получи 3-годишен спасителен пакет на стойност 110 млрд. евро от ЕС и Международния валутен фонд. След приемането на спасителния план за Ирландия на 28 ноември Гърция получи предварително одобрение за разсрочване на плащанията по заема от ЕС с 4,5 години.

Цената на кредитирането на най-тежко задлъжнелите страни от еврозоната се повиши на 29 ноември, след като Ирландия последва Гърция и поиска финансова помощ. На 29 ноември доходността по 10-годишните испански ДЦК се повиши с 25 базисни пункта до 5,46%, докато тази на италианските облигации се повиши с 22 пункта до 4,65%.

В четвъртък доходността по ценните книжа на страните от еврозоната се понижи, след като Европейската централна банка (ЕЦБ) купи ирландски и португалски облигации, пише Bloomberg, позовавайки се на информация от три източника, пожелали анонимност. ЕЦБ отказват коментар.

От началото на годината цената на гръцките ценни книжа е паднала с 19%, тази на ирландските - с 15%, а на португалските - с 8,6%

Спредът между гръцките и германските 10-годишни облигации достигна 886 пункта в четвъртък – близо до рекордните 973 пункта от май.

Спасителните планове за Ирландия и Гърция, както и спекулациите, че Португалия и Испания също може да поискат помощ, накара инвеститорите да погледнат с недоверие и на някои от смятаните за сигурни европейски облигации. Доходността по 10-годишните френски ДЦК се повиши до 3,31% тази седмица – най-високото ниво от 7 месеца, докато премията за белгийските облигации достигна най-високото си ниво от 1993 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:37 | 18.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 0
rosybabe
преди 13 години
Кризата се задълбочава, а обшанията на политици и икономисти от преди 2г станаха на пух и прах. Така се получава когато всеки иска да харчи повече от колкото има. Това води до свиване на бъдещи разходи и дебели лихви. Както са какали старите хора всеки си плаща рано или късно. Много е добре да се взимат кредити но в един момент трябва да се връщат. Печатницата за пари върши работа но само до един момент после парите стават хартиики за печката. В природата има кръговрат и всичко е в баланс, само ние смятаме че можем само да получаваме безплатно. Рано или късно ще си платим
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още