IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ успокои пазарите на държавен дълг с агресивни мерки

ЕЦБ предприе стъпки, с които да създаде защитна стена между Ирландия и Португалия от една страна и останалите членки на еврозоната

11:23 | 03.12.10 г. 4
Автор - снимка
Създател
ЕЦБ успокои пазарите на държавен дълг с агресивни мерки

Европейската централна банка (ЕЦБ) осъществи най-агресивната си намеса на пазарите на държавни облигации за последните седем месеца, след като председателят на ЕЦБ Жан-Клод Трише показа, че се подготвя решителен, но внимателно калибриран отговор на дълговата криза в Европа.

Според участници на вторичните пазари на държавни ценни книжа (ДЦК) ЕЦБ е купувала португалски и ирландски облигации вчера на траншове от по 100 млн. евро. Това е четири пъти повече в сравнение с предишните подобни мерки на ЕЦБ, пише Financial Times.

Намесата свали рязко рязко лихвените проценти, при които Ирландия и Португалия могат да получават заеми на финансовите пазари. Ходът се отрази и на еврото, което се повишава за трети пореден ден до 1,3232 долара към 11:15 ч. българско време.

В изказването си на пресконференция във Франкфурт след вчерашното лихвено решение на ЕЦБ Трише не заяви директно, че централната банка ще засили мерките за възстановяване на доверието на инвеститорите в еврозоната.

Вместо това той подчерта отговорността на правителствата в еврозоната да спечелят обратно доверие в своите публични финанси, което подсказва, че те трябва да да бъдат подготвени, ако е необходимо, да се увеличи размеръта на спасителния фонд на Европейския съюз.

Но президентът на ЕЦБ призна, че напрежението на финансовите пазари, и най-вече на пазарите на ДЦК, е твърде силно, като потвърди, че няма да се ограничава размера на програмата на ЕЦБ за изкупуване на държавни облигации от еврозоната.

Той намекна, че стратегията на ЕЦБ ще разчита повече на елемента на изненадата. Трише заяви още, че намесата на ЕЦБ на облигационните пазари ще е „съизмерима“ с неправилното им функциониране.

Управителният съвет на ЕЦБ потвърди още, че ще отложи поне до април следващия етап на стратегията си за нормализиране на паричната политика чрез изтегляне на част от извънредните мерки за вливане на ликвидност в банковата система, които влязоха в сила след фалита на Lehman Brothers през септември 2008 г.

ЕЦБ започна да купува държавни облигации за първи път в своята история през май 2010, принудена от задълбочаването на дълговата криза в Гърция. След значителните първоначални покупки на облигации на задлъжнелите страни от еврозоната сумите намаляха рязко, като президентът на Bundesbank Аксел Вебер се обяви за ограничаване на програмата заради опасения от появата на силна инфлация и изостряне на политическото напрежение.

След мащабните покупки на ДЦК от централната банка в четвъртък доходността на десетгодишните португалски облигации се понижи с повече от половин процентен пункт до 5,82%, докато при ДЦК на Ирландия тя спадна с повече от четвърт пункт до 8,30 на сто.

Покупките очевидно са насочени към създаването на защитна стена между Португалия и Ирландия от една страна и другите страни от еврозоната. Участници на пазара на ДЦК посочват пред Financial Times, че ЕЦБ не е купувала испански облигации, защото това би наложило значително разширяване на размера на програмата й за изкупуване на ДЦК.

Вчерашният ход на ЕЦБ напомни и за политическата чувствителност на действията на централната банка. Критиките дойдоха от Словакия - най-бедният и най-скорошен член на еврозоната, която заяви, че централната банка е наводнила финансовата система с ликвидност, с което нарушава своите принципи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
al64ad
преди 13 години
"Той намекна, че стратегията на ЕЦБ ще разчита повече на елемента на изненадата."Мдаа ,май ще наказваме спекулантчетата...Всички очакваха изказването-не каза важните думички и се реши ква ще е посоката.Да ама не -вече не казваме ,направо показваме!Един вид опарихте се ,ако искате опитайте пак.Но да не забравите чия е последната инстанция/с печатницата/.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
no-credit
преди 13 години
За да има златен стандарт трябва да бъдат забранени кредитите. Защото кредитната система е базирана на по-малка или по-голяма обезценка, а ако има златен стандарт това би било просто невъзможно. Затова, не мисля, че някой сериозно мисли, че кредитната система може да бъде "демонтирана" (макар, аз лично, да съм "ЗА", особено в някои направления :))) ). Но това едва ли ще стане, поради което златото ще си остане просто една спекулация базирана на традиция и нищо повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
theforce
преди 13 години
Братле, защо просто не пускаш коментари с една дума - "GOLD". И без това извода ти винаги е един и същ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
dobribozhilov
преди 13 години
Европейската печатница даде газ... Какъв аргумент само: "Трише заяви още, че намесата на ЕЦБ на облигационните пазари ще е съизмерима с неправилното им функциониране"... Очевидно чиновници ще определят какво е правилно и какво неправилно на пазара, и ще го коригират с печатане на пари. Сега ФЕД печата, ЕЦБ и тя печата... In GOLD veritas, бих казал... То затова милиардери изкупуват златото с тонове...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още