IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

FT: Големи европейски компании получават неправомерно помощи от ЕС

Компаниите са използвали средствата за преместване на производството си в Източна Европа, което е изрично забранено от правилата на ЕС, твърди изданието

10:11 | 02.12.10 г.
Автор - снимка
Създател
FT: Големи европейски компании получават неправомерно помощи от ЕС

Европейски субсидии за милиони евро са били отпуснати на компании, които са преместили производството си от Западна в Източна Европа, въпреки че това изрично е забранено от регулациите на ЕС, пише в материал на Financial Times, част от разследване на изданието на злоупотреби с фондовете.

Преместването на производство с цел да се използва по-евтината работна ръка в Източна Европа отдавна в болезнен въпрос за профсъюзите в Западна Европа, но проблемът се задълбочи в условията на криза и растяща безработица.

Правилата на ЕС изрично забраняват отпускането на средства от структурните фондове като субсидии за преместване на даден бизнес. Съвместно разследване на Financial Times и организацията Бюро за разследваща журналистика обаче е разкрило, че големи компании като британския производител на чай Twinings и френския производител на авточасти Valeo са получавали европейски субсидии за създаване на нови заводи или разширяване на вече съществуващи, както и за обучение на служители в новосъздадените производства.

Въпреки че не при всички случаи е видима пряка връзка между преместването на дадено производство и използването на структурните фондове, все пак изникват въпроси за контрола на ЕС върху разпределянето на средствата.

За да избегне такива случаи, Европейската комисия разчита на регионалните власти, но тази практика може би не е много ефективна. “Не е в интерес на страни като Полша и Унгария да избягват това – те искат да привлекат инвестиции“, коментира Маркус Пипер, германски евродепутат, който се бори с проблема.

От Twinings, които са получили субсидия в размер на 12 млн. евро от Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР) в Полша, където местят част от дейността си, отричат средствата да имат нещо с преместването. От компанията твърдят, че субсидията ще бъде използвана за инвестиции в иновативни технологии.

Еврокомисарят по регионалната политика Йоханес Хан е заявил, че е поискал уверение от Полша, че субсидията не е отпусната за подпомагане на преместването на Twinings.

Подобен е случаят с Valeo – компанията е преместила част от дейността си от Германия в Полша, където е получила средства, отново от ЕФРР, в размер на 5 млн. евро, както и субсидия от общо 6 млн. евро за други два проекта в Полша.

От компанията твърдят, че средствата са получени от полското им подразделение за проекти за проучване и развитие, а не за преместването на производството.

В подобни случаи са замесени и други големи европейски компании като шведската верига магазини Hennes & Mauritz и Nokia Siemens Networks - джойнт-венчър между Nokia и Siemens.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:22 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още