IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ уверява пазарите, че спасяването на Ирландия е правилно

Новата седмица обаче започна с натиск върху еврото, което показва, че пазарите не са уверени в успеха на предприетите действия

11:49 | 29.11.10 г. 2
Автор - снимка
Създател
ЕЦБ уверява пазарите, че спасяването на Ирландия е правилно

Една от най-влиятелните фигури в ръководството на Европейската централна банка – Кристиан Ноайе, направи опит да повиши доверието на пазарните участници в стъпките, които се предприемат за спасяване на Ирландия.

Според Ноайе, който е първият член на ръководството на ЕЦБ, дръзнал да говори публично след оповестяването на мерките за кредитиране на Ирландия, всички трябва да са уверени, че планът за кредитиране на закъсалата страна ще постигне успех.

„Няма причина за съмнения в плановете за възстановяване на двете страни“, посочва в своето изказване Ноайе, визирайки отпуснатите на Гърция и Ирландия кредити.

Инвеститорите обаче не изглеждат толкова уверени в подхода на ЕЦБ, Международния валутен фонд и страните от Европейския съюз, тъй като само в рамките на по-малко от година на две страни от еврозоната се наложи да получат кризисно кредитиране.

Новата седмица започна с натиск върху еврото, което поевтинява с 0,2 на сто до 1,3257 долара, което е съвсем близо до най-ниската стойност на единната валута за последните два месеца.

Ноайе се опита да вдъхне доверие в състоянието на Португалия, която според мнозина ще бъде следващата жертва на кризата и спекулантите. Той обяви, че страната се справя добре със съкращаването на бюджетните си разходи и в стабилизирането на финансовото си състояние.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:23 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
dakl
преди 13 години
Правилно, ако не отпуснат кредити това означава да закъсат банките в Германия, Великобритания и Франция. А сега те не само че няма да пострадат въобще , но ще получат и по 5.6% годишна лихва за отпуснатите на Гърция и Ирландия "помощи".Вярно е че иначе двете пострадали страни щяха да обявят банкрут и да изкарат една две години на мускули, но истински ще загубят банките на големите европейски страни.Известен е принципът на ЕС -винаги са прави големите и за всичко са виновни малките и бедни държави!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
Nabludatel777
преди 13 години
Защо не отпуснаха помоща при лихва каквато е на ФЕД за да запушат устата на "спекулантите" , а правят помпозни и празни изказвания лишени от всичко ?! Много е лесно вместо да се правиш на добър да си кажеш , че си лихвар каквато робя играят сега в Ирландия. Те не я спасяват, а я давят...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още