IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Португалия отрече да е притискана да приеме финансова помощ

Правителството отхвърли твърденията на Financial Times Deutschland, че страни от еврозоната оказват натиск върху Португалия да последва Ирландия и Гърция

14:30 | 26.11.10 г. 2
Автор - снимка
Създател
Португалия отрече да е притискана да приеме финансова помощ

Португалия отрече появила се в медиите информация, че повечето страни от еврозоната, както и Европейската централна банка (ЕЦБ) й оказват натиск да поиска финансова помощ, съобщава Ройтерс.

„Тези новини са напълно погрешни, нямат никакво основание“, казва говорител на португалското правителство. Лисабон се подготвя да приеме консолидационен бюджет за 2011 г., с който се надява да преодолее дълговата криза.


В своя публикация немският вестник Financial Times Deutschland съобщи, че повечето от страните от еврозоната и ЕЦБ оказват натиск върху Португалия да последва Ирландия и Гърция и да приеме финансова помощ от Европейския съюз и Международния валутен фонд.

Според анализатори Португалия вероятно ще бъде следващата страна от еврозоната, която ще има нужда от спасителен финансов пакет. Премиерът на страната Жозе Сократеш нееднократно отрече страната му да се нуждае от чуждестранна помощ.

Страната се опитва да се справи с ниската си конкурентоспособност и високия си бюджетен дефицит. Правителството иска да съкрати бюджетния си дефицит до 4,6% от брутния вътрешен продукт през 2011 г., от 7,3% за тази година.

Въпреки това рисковите премии за португалските 10-годишни държавни ценни книжа достигнаха рекордни нива през тази седмица, което се дължи на напрежението, обхванало инвеститорската общност след като Ирландия потърси външно финансиране.

Спредът по португалските облигации спрямо еквивалентните германски ДЦК достигна 458 базисни пункта в петък, след като по-рано през седмица се повиши до рекордните 481 пункта.

Португалският бюджетен дефицит е значително по-нисък от този на Ирландия и страната не изпитва проблеми с банковия си сектор, за разлика от Дъблин. Инвеститорите все пак залагат, че Лисабон ще има нужда от външна помощ заради рязкото покачване на цената за финансирането.

В петък португалският парламент се готви да приеме бюджета на страната за 2011 г., в който са заложени значителни съкращения на разходите и повишаване на редица данъци и такси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:45 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
rosybabe
преди 13 години
Финасовата система ще се разпадне. Неизбежно е и все повече икономисти започват да споделят това мнение. Макар да не съм капацитет в областта това ми беше ясно още щом започна да се говори за кризата. Това е елегантен начин да се поемат лошите кредити на кредиторите към обикновенните хора, само дето това ще доведе до края на финасовата система. Ефекта на доминото вече е в действие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
dobribozhilov
преди 13 години
Според мен, това раздаване на помощи е пътят към катастрофата, защото то доказва, че мнозина имат нужда от помощи. Това закономерно мотивира пазарите да се насочат към следващите слаби звена. Чисто финансовият ефект от спасената страна е нищожно по-малък от PR ефекта от убеждението, че помощи трябват. Така системата ще се срути като стигне до първия по-голям, за който няма достатъчно пари за помощи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още