IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС: Шансът еврозоната да се разпадне е нулев

Не съществува никаква опасност от подобно нещо, категоричен е ръководителят на стабилизационния фонд Клаус Реглинг

11:54 | 25.11.10 г. 6
Автор - снимка
Създател
ЕС: Шансът еврозоната да се разпадне е нулев

Опасността от разпад на еврозоната е нулева, категоричен е ръководителят на Европейския стабилизационен фонд Клаус Реглинг, съобщава Ройтерс. Въпреки увереността си обаче той признава, че ситуацията в момента е доста сериозна.

„Невъзможно е еврото да се провали“, смята Реглинг. „Нито една държава няма да се откаже доброволно от единната валута – за по-слабите страни това би било икономическо самоубийство, такава е ситуацията и за силните страни“, посочва той.

От политическа гледна точка Европа „би била едва наполовина толкова стойностна“ без еврото, смята Реглинг.

Тази седмица еврото понесе значителен удар заради проблемите на Ирландия. Пазарните участници все по-настойчиво спекулират, че Испания и Португалия са следващите страни, които ще трябва да бъдат спасени от Европейския съюз и Международния валутен фонд.

Според Реглинг има огромен инвеститорски интерес към облигациите, които стабилизационният фонд ще издаде, за да може да набере средства за подкрепа на закъсалите държави. Прогнозите са, че ще бъдат набрани поне 440 млрд. евро, а за момента са водени разговори с над 150 от най-големите инвеститори в света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 31 rate down comment 0
rainmaker
преди 13 години
sigurno ne e nula no kloni kam nulata. negativnite posledstvia ako se razpadne shte sa nesravnimo po golemi ot pozitivnite i prosto niama koi da go dopusne. v kraina smetka shte vleznat kitaicite....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 37 rate down comment 1
Lucifer
преди 13 години
...кофти експеримент, да не се заблуждаваме по-вече...колкото по-скоро, толкова по-безболезнено...неизбежно е...leider kaput...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 39 rate down comment 1
bbzz24
преди 13 години
гледаме към небето и питаме; криза, каква криза, къде има криза?!?!а ситуацията в испания е наистина трагична в сравнение с другите ПИИГС: 20% от населението се води безработно, сигурно поне половината са фиктивно такива и просто доят системата докато може. интересно ще е да се види ситуацията там при спиране на кранчето от ЕЦБ, рано или късно и техните банки ще загубят способността си да взимат пари срещу ДЦК както гръцките... и 10% от населението ще има срив на дохода от 50% моментално, отделно ефектите от затягане на коланите за всички останали държавни ***.чака ни 1 голям цирк, после следва италия... нищо *** не им е чуждо :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 40 rate down comment 2
rosybabe
преди 13 години
За мен това изказване говори че нещата се много по-сериозни и между редовете се вижда че още няма решение за нуждата от спасяването на Испания и Португалия. Цели се да се успокоят инвеститорите и най-вече обикновенните хора за да няма допълнителен натиск от тях, а явната нужда от спасителни действия вече са видни, но толкова много пари май няма от къде да дойдат и поради тази причина се чака чудо. Евро съюза ще се разпадне, помете ми думата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 41 rate down comment 1
sashev
преди 13 години
От това изказване само едно нещо е вярно:"От политическа гледна точка Европа би била едва наполовина толкова стойностна без еврото" - смята Реглинг.Всичко останало може да се оспори, а времето да го потвърди.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 42 rate down comment 3
moderebov
преди 13 години
След подобно изказване вече очаквам да се появи германската марка като валута пак :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още