IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ирландия получава 85 млрд. евро от ЕС и МВФ?

Парите ще бъдат отпуснати за срок от три години, трябва да бъдат използвани за финансиране на бюджетния дефицит и подкрепа на банките

08:57 | 24.11.10 г. 2
Автор - снимка
Създател
Ирландия получава 85 млрд. евро от ЕС и МВФ?

Европейският съюз и Международният валутен фонд ще отпуснат кредити на Ирландия в размер на общо 85 млрд. долара. Парите ще бъдат предоставени за срок от три години и трябва да бъдат използвани за рекапитализиране на банките и финансиране на бюджетния дефицит, съобщават запознати със случващото се в страната, цитирани от Ройтерс.

За момента от финансовото министерство на Ирландия отказват да потвърдят тези твърдения, посочвайки, че преговорите все още продължават и все още е рано да се дава информация. Говорител на институцията е заявил, че всичко, което се говори в момента, е спекулация.

Според цитираните от Ройтерс данни сумата, която ще бъде отпусната на Ирландия, се равнява на отпускането на 20 хил. евро за всеки жител на страната. Именно такива са и преобладаващите прогнози на икономистите за спасителния пакет, който ще бъде предоставен от международните организации.

Медията посочва, че МВФ и ЕС ще дадат на Ирландия кредити в размер на 48 млрд. евро за финансиране на дефицита на страната през следващите три години. Още 15-20 млрд. евро ще бъдат насочени към финансовия сектор, а останалите 20 млрд. ще бъдат оставени като буфер.

Целта на финансирането на банките е увеличаване на доверието в тях и предотвратяване на изтичането на депозити от системата. Заради кредитите обаче правителството ще увеличи дела си в банките, които ще получат средства, се казва в информацията.

Всичко за кризата в Ирландия може да проследите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:31 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 2
FINTA
преди 13 години
Лобизъм бейб, как така ще фалират... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
rosybabe
преди 13 години
Да им е честито. Всеки ирландец ще трябва да върне 20 хил. евро за да може кредиторите да не загубят много парички. Нещо не разбирам това правителство защо не остави скапаните банки да си фалират и да го духат кредиторите като са раздавали пари без обезпечение. В щатите всеки месе фалират по 140 банки и никой не ги спасява. Вероятно кредиторите имат голямо влияние по високите етажи и за това робите ще страдат както е било винаги. Идва края на финасовата система. Все повече икономисти чертаят същия сценарии
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още