IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ: Няма извинения за ниската производителност на труда в Европа

Фондът призовава в свой доклад за комплексен подход към възобновяването на икономическия растеж в региона

12:38 | 23.11.10 г.
Автор - снимка
Създател
МВФ: Няма извинения за ниската производителност на труда в Европа

Международният валутен фонд (МВФ) призова за „комплексен подход“ за възобновяване на икономическия растеж в еврозоната, включващ реформи за по-добро използване на работната сила и повишаване на производителността, съобщава Ройтерс.

МВФ призова за по-стабилна финансова система и устойчиво финансиране на инвестициите. Фондът апелира и за по-голяма координация на ниво Европейски съюз, която да подкрепя реформите.

„Насърчаването на растежа в следкризисната ситуация е съществено за предотвратяването на превръщането на безработицата в дългосрочен проблем и за възстановяването на фискалната стабилност“, посочва МВФ.

„Няма много извинения за относително ниската производителност на труда – сериозен проблем в Южна Европа и нарастващо предизвикателство в останалата част на континента“, изтъкват от фонда.

Докладът на МВФ излиза в момент, в който еврозоната се опитва да предотврати разпространяване на дълговата криза в региона, след като Ирландия стана втората страна след Гърция, на която ще бъде отпусната спасителна помощ от ЕС и МВФ.

Фондът посочва, че от началото на 2008 еврозоната е загубила 2,5 процентни пункта от брутния си вътрешен продукт на човек спрямо САЩ и едва удържа едно ниво с Япония, въпреки че японската рецесия бе много по-тежка.

Макар да отбелязва, че всяка страна е различна, МВФ заявява, че Южна Европа трябва да се фокусира върху конкурентоспособността, докато някои страни от централната част на континента трябва да повишат дела на работната сила в населението си и да отворят повече пазарите си на услуги.

Фондът припомня, че в миналото реформите в еврозоната са били по-успешни, когато са произтичали от европейските институции, отколкото когато са били предизвикани от външен пазарен натиск.

„Повече права за провеждане на реформи трябва да бъдат предоставени на ниво ЕС, като страните членки трябва да са склонни да коригират националните си политики, за да осигурят ефективно функциониране на икономическия и валутен съюз“, се казва в доклада.

В него се препоръчват промени в механизма за контрол над фискалните и структурните политики, ревизиране на правилата за трансфер на средства с цел стимулиране на реформите и санкциониране на забавянето, както и полагане на усилия за спазване на правилата от страните.

МВФ изтъква, че усилията за постигане на функциониращ единен пазар на труда ще съживят еврозоната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:48 | 17.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още