IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спасяването на Ирландия може да стигне 100 млрд. евро?

Великобритания иска да участва в спасителния план с директни заеми за Ирландия заради изложеността си към рискове от ирландската банкова система

14:13 | 17.11.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Спасяването на Ирландия може да стигне 100 млрд. евро?

Финансовите министри от Европейския съюз (ЕС) положиха основите на плана за спасяването на Ирландия, като сумата за него може да стигне до 100 млрд. евро, пише Wall Street Journal.

Екип от експерти от Международния валутен фонд (МВФ), Европейската централна банка и Европейската комисия (ЕК) ще пътува до Дъблин тази седмица, за да разгледа състоянието на финансите на страната и на ирландската банкова система.

Няколко страни от еврозоната са приканили Ирландия да приеме предложената помощ днес, казват източници, запознати с преговорите, като някои от тях са настоявали пакетът да включва и директни заеми от Обединеното кралство, заедно с помощ от ЕС и МВФ.

Великобритания е една от страните в Европейския съюз, но не членува в еврозоната.

На общото събрание на министрите от ЕС в Брюксел днес ирландският министър на финансите Брайън Ленихън повтори, че страната не е готова да потърси помощ въпреки огромния бюджетен дефицит и рекордно високите лихвени проценти по своя държавен дълг.

Той заяви, че спешните преговори са били необходими, за да успокоят „сериозните смущения на пазарите“, които „застрашават не само Ирландия, но и целостта на еврозоната“.

Пазарните опасения за ирландската криза станаха причина за резки понижения на европейските фондови борси вчера. Тревогите са, че заради проблемите на Ирландия финансовата криза може да се разпространи и в други уязвими членове на еврозоната, като Португалия и Испания.

Преминаването на кризата в Испания, една от най-големите икономики в Европа, ще е тежък удар за ЕС и може да се превърне в сериозна заплаха за оцеляването на еврото.

По повод на днешната среща на европейските министри американският министър на финансите Тимъти Гайтнър каза, че Европа е научила своя урок от бавната реакция на кризата, разтърсила Гърция по-рано тази година.

Ленихън и други финансови министри посочиха, че по-голяма загриженост буди не ирландския дефицит, а състоянието на банковата система.

В Брюксел и в много европейски столици има опасения, че проблемите на Ирландия, ако не бъдат разрешени, допълнително ще дестабилизират и без това волатилните пазари на облигации.

След спасяването на Гърция през тази пролет еврозоната създаде спасителен механизъм, съставен от 60 млрд. евро заеми, финансирани от собствения бюджет на ЕС, 440 млрд. евро гаранции по заеми от други страни от еврозоната, и до 250 млрд. евро заеми от МВФ.

Евентуалното включване на Великобритания в спасителния план на еврозоната за Ирландия отразява близките им отношения. Въпреки че е извън еврозоната, Великобритания е основен търговски партньор на Ирландия и нейните банките са значително изложени на рисковете от ирландската финансова система.

Освен това британските банки са главен кредитор на Ирландия, което означава, че част от отпуснатата помощ в подкрепа на ирландските банки в крайна сметка ще се озове във Великобритания.

Финансовият пакет за ирландските банки може да е в размер от 45 до 50 млрд. евро, а по-широкият пакет, предназначен за възстановяване на доверието в публичните финанси на страната, може да варира от 80 млрд. до 100 млрд. евро, посочват източници, запознати с преговорите.

Ирландските банки отпуснаха огромни ипотечни заеми по време на бума в жилищния сектор през последните десет години и претърпяха катастрофални загуби при спукването на балона. Ирландия ще налее 50 млрд. евро в своите банки и ще изразходва милиарди, за да изкупува лошите им активи.

Следете тук всичко, което се случва с Ирландия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
rosybabe
преди 13 години
На мен ли само ми се струва или май всичко отива на пропадия. Климата се променя, икономиката се срива, а бе май всичко си върви по план. 2012 наближава, а ме е страх да си помисля какво ще бъде след това :-(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още