IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оли Рен: Еврозоната е готова да спаси Ирландия, стига тя да поиска помощ

Плановете за помощ са готови, акцентът в тях е поставен върху преструктурирането на банковия сектор, посочи еврокомисарят

09:16 | 17.11.10 г. 4
Автор - снимка
Създател
Оли Рен: Еврозоната е готова да спаси Ирландия, стига тя да поиска помощ

Плановете за потенциалното спасяване на Ирландия са готови и единственото, което е необходимо, за да бъдат задействани, е желание от страна на правителството на страната. Това съобщи еврокомисарят по финансовите въпроси Оли Рен, цитиран от BBC.

Рен посочи, че акцентът в плановете е поставен „върху преструктурирането на банковия сектор".

Изявлението на Оли Рен дойде след края на двудневната спешна среща на финансовите министри на страните от еврозоната и представители на Международния валутен фонд и Европейската централна банка, която се проведе в Брюксел.

В центъра на разговорите са попаднали пазарните страхове за бъдещето на по-слабите страни от еврозоната, по-специално за бъдещето на Ирландия. През последните седмици опасенията, че страната няма да може да погаси огромните си задължения набират все по-голяма сила.

В официалното съобщение след срещата финансовите министри от еврозоната посочват, че „приветстват значителните усилия на Ирландия да се справи с предизвикателствата в бюджетния сектор, конкурентоспособността и финансовата система“.

В него се казва още, че ирландското правителство ще участва в „кратки и фокусирани консултации“ с Комисията, МВФ и ЕЦБ, за да се реши кои са най-добрите начини за отпускане на необходимата помощ.

„Потвърждаваме, че ще предприемем решителни и координирани действия, за да осигурим финансова стабилност в еврозоната, в случай че това се налага. Разполагаме с необходимите средства да направим това“, завършва съобщението.

За момента правителството на Ирландия категорично отхвърля необходимостта от търсене на външна помощ. Премиерът Браян Коуен е уверен в това, че страната разполага с достатъчно средства и е добре капитализирана.

Всичко за кризата в Ирландия четете тук
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
Forex Master
преди 13 години
Истината е съвсем различна... Истината е, че Ирландия ВЕЧЕ поиска помощ. Тъкмо затова финансовите министри на еврозоната се събраха на спешно среднощно заседание! Като видяха обаче какви са условията за тази помощ, ирландците скочиха като ужилени. Днес мъките продължават, като срещата е вече с всички финансови министри от всички членове на ЕС не само на еврозоната! Познайте какво се решава?!?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
rainmaker
преди 13 години
Ei, golemi evroskeptici stanahte vsichkite.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
MarinaBoteva
преди 13 години
Много добре казано :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
sultan
преди 13 години
Брей, еврочиновниците така се опариха с Гърция, че ще изядат Ирландия да вземе помощ. Та нали ако еврозоната се разпадне ще си замине и Евросъюзи, а с него и спокойните синекурни постове в Брюксел!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още