IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания и Холандия блокираха преговорите за бюджета на ЕС за 2011 г.

Предстои Европейската комисия да изготви нов проектобюджет, който ще се обсъжда през декември

14:29 | 16.11.10 г. 3
Автор - снимка
Създател
Великобритания и Холандия блокираха преговорите за бюджета на ЕС за 2011 г.

Преговорите за постигане на споразумение за бюджета на ЕС за 2011 г. се провалиха късно снощи, след като някои от страните членки отказаха да подкрепят възлагането на допълнителни правомощия на евродепутатите при бъдещи обсъждания на бюджета, предаде Euobserver.

Сега Европейската комисия ще трябва да изготви ново проектопредложение за бюджета, като през първите месеци на следващата година ще се отпускат средства на базата на бюджета за 2010 г. Преговорите по новото предложение ще се проведат през декември.

Спънката при преговорите се оказа неразбирателството относно някои процедури и допълнителните правомощия, които трябва да се дадат на ЕП съгласно Договора от Лисабон.

Великобритания и Холандия са настояли да се обсъжда само бюджетът за 2011 г. и са отказали да водят разговори по въпроси за дългосрочната бюджетна перспектива като набирането на повече собствени средства от страна на ЕС чрез допълнителни данъци.

Великобритания настоява също така бюджетът на ЕС за 2011 г. да бъде замразен на нивото си от 2010 г. или да бъде увеличен само с 2,9%, което е по-малко от половината от първоначалното предложение на Европейския парламент. Исканията на Великобритания се основават на решението за бюджетни съкращения в страната. Мотивите на холандските власти са подобни.

Предложението на ЕП за увеличение на бюджета с 6% догодина беше основано на създаването през тази година на нови институции – новата дипломатическа служба на ЕС и три финансови регулатора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:16 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
Nabludatel777
преди 13 години
Ами Холандия...тя що скача или не Ви се иска да пишете за нея?! Истината е , че ЕК е пълен провал!!! Ефекта от дейността и е нулев или почти нулев...дефицитите в повечето страни са двуцифрени и неподлежат на регулиране, лихвите по книжата им са също страховити, а ЕК и парламент освен да лапат евро друго нищо не са направили. ЕС може да се разпадне именно поради пълната неграмотност на управлението на ЕК и не виждам защо ще си увеличават бюджета когато искат от страните членки да се ограничават...?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
Боян
преди 13 години
Великовритания, по подобие на САЩ е една куха икономика основана на заеми, там европа изобщо не им пречи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
rosybabe
преди 13 години
Разбираемо е да реват Великобритания. За 2011 им предстои много големи съкращения на бюджетните разходи май бяха към 40% което няма как да го постигнат освен ако не уволнята всеки втори държавен служител. При всички положения ще има много размирици и стачки. Това е само началото. Какво ли ще стане през 2012? Нещо ми се струва че сме працакани от собствените си правила
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още