IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лукас Цукалис: Кризата показа недалновидността на финансовите пазари

В Европа продължава да има големи различия във виждането за начина за излизане от кризата, смята икономистът

13:21 | 16.11.10 г.
Автор - снимка
Създател
Лукас Цукалис: Кризата показа недалновидността на финансовите пазари

Настоящата криза показа недалновидността на финансовите пазари и слабостта на европейските институции. Това становище изказа професор Лукас Цукалис, съветник на председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, по време на провеждащата се днес годишна среща на правителството и бизнеса.

Той подчерта, че това е негово лично мнение и допълни, че според него трите елемента на кризата в Европа са: нарастването на държавния дълг, заради необходимостта правителствата да спасят икономиките си, огромните дисбаланси в еврозоната и схващането, че в Европа няма политическа воля за справянето с икономическите проблеми.

В резултат на това, според някои теории, се върви към отмиране на еврото и разпадане на ЕС, но това няма да се случи, каза Цукалис.

Като потвърждение за решимостта на Европа за справянето с кризата икономистът посочи механизмът за подкрепа на Гърция, предвиждащ финансиране до 110 милиарда евро и общият европейски механизъм, достигащ 770 милиарда евро.

В Европа обаче продължава да има големи различия във виждането за начина за излизане от кризата и то не само между държавите, но и вътре в самите тях, каза той.

Въпреки различията ударението сега пада върху бюджетната консолидация и структурните реформи, но тези две неща може да се окажат недостатъчни, според него. Той допълни, че възстановяването на Германия е още крехко, а в Източна Европа възстановяване не се забелязва.

Преди кризата периферията на ЕС се развиваше по-бързо, а сега е обратното и е добре да се върне предишното положение, смята още икономистът.

По думите му залогът за излизане от кризата е много голям, защото иначе ще се стигне до рецесия и висока безработица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още