fallback

Франция усеща жегата на ирландския пазар на ДЦК

Никога не съм харесвал дълговия профил на Франция заради прекомерно голямата зависимост от краткосрочните облигации, коментира пазарен анализатор

13:13 | 16.11.10 г. 1
Автор - снимка
Създател

Току-що съвзелият се от кризата около пенсионната реформа в страната френски президент Никола Саркози сега усеща натиска на пазарите да намали дупката в бюджета си, тъй като инвеститорите все по-безцеремонно наказват страни с твърде много дългове, пише Bloomberg.

Допълнителната доходност, която инвеститорите търсят, за да притежават 10-годишни френски ДЦК вместо еквивалентните германски облигации, през миналата седмица достигна 50 базови пункта – най-високата стойност от юни.

Цената за застраховане на френския дълг е по-висока от тази за застраховането на дълговете на Чили, Малайзия и Словакия, въпреки че и трите страни имат по-нисък кредитен рейтинг от Франция. До края на годината дългът на Франция ще достигне около 84% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната – по-високо дългово съотношение от това на Холандия и Германия, показват данни на Европейската комисия.

„Никога не съм харесвал дълговия профил на Франция заради прекомерно голямата зависимост от краткосрочните облигации“, казва Луи Гаргур, инвестиционен директор на LNG Capital LLP в Лондон. „Ако дефицитът или цената на кредитирането се увеличат, рефинансирането на дълга ще стане доста по-трудно“.

След най-мащабните бюджетни съкращения за последните две десетилетия френското правителство очаква дефицитът на страната през следващата година да се задържи на около 6% от БВП. През май Европейската комисия прогнозира, че германският дефицит през 2011 г. ще бъде 4,7%, този на Холандия – 5,1%, докато ирландският ще достигне 12,1%.

Дългът на Франция като процент от БВП на страната в края на декември ще надхвърли този на Германия – 79%, Холандия – 66% и Испания - 65%. Италианският дълг като съотношение към БВП в края на годината се очаква да достигне 118%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:59 | 08.09.22 г.
fallback