IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Франция усеща жегата на ирландския пазар на ДЦК

Никога не съм харесвал дълговия профил на Франция заради прекомерно голямата зависимост от краткосрочните облигации, коментира пазарен анализатор

13:13 | 16.11.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Франция усеща жегата на ирландския пазар на ДЦК

Току-що съвзелият се от кризата около пенсионната реформа в страната френски президент Никола Саркози сега усеща натиска на пазарите да намали дупката в бюджета си, тъй като инвеститорите все по-безцеремонно наказват страни с твърде много дългове, пише Bloomberg.

Допълнителната доходност, която инвеститорите търсят, за да притежават 10-годишни френски ДЦК вместо еквивалентните германски облигации, през миналата седмица достигна 50 базови пункта – най-високата стойност от юни.

Цената за застраховане на френския дълг е по-висока от тази за застраховането на дълговете на Чили, Малайзия и Словакия, въпреки че и трите страни имат по-нисък кредитен рейтинг от Франция. До края на годината дългът на Франция ще достигне около 84% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната – по-високо дългово съотношение от това на Холандия и Германия, показват данни на Европейската комисия.

„Никога не съм харесвал дълговия профил на Франция заради прекомерно голямата зависимост от краткосрочните облигации“, казва Луи Гаргур, инвестиционен директор на LNG Capital LLP в Лондон. „Ако дефицитът или цената на кредитирането се увеличат, рефинансирането на дълга ще стане доста по-трудно“.

След най-мащабните бюджетни съкращения за последните две десетилетия френското правителство очаква дефицитът на страната през следващата година да се задържи на около 6% от БВП. През май Европейската комисия прогнозира, че германският дефицит през 2011 г. ще бъде 4,7%, този на Холандия – 5,1%, докато ирландският ще достигне 12,1%.

Дългът на Франция като процент от БВП на страната в края на декември ще надхвърли този на Германия – 79%, Холандия – 66% и Испания - 65%. Италианският дълг като съотношение към БВП в края на годината се очаква да достигне 118%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:59 | 08.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
rosybabe
преди 13 години
Да им е честито. Рано или късно всеки си плаща. Това е урок от историята и никой не може да избяга от ударите на съдбата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още