IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврозоната увеличава натиска над Ирландия и Португалия

Според инвеститорите Ирландия почти със сигурност ще има нужда от външна помощ и най-вероятно ще бъде последвана от Португалия

10:42 | 16.11.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Еврозоната увеличава натиска над Ирландия и Португалия

Финансовите министри от еврозоната искат от Ирландия и Португалия да представят детайлни планове за това, как смятат да се справят с дълговете си на фона на все по-ясните сигнали, че двете страни са на път да потърсят външна помощ, пише Financial Times.

Срещата на финансовите министри на страните от еврозоната в Брюксел във вторник се провежда при все по-разгорещени спорове около опитите на Европейската централна банка (ЕЦБ) да окаже натиск върху Ирландия да се съгласи да приеме финансова помощ.

Португалският финансов министър пък заяви, че е все по-вероятно Лисабон да бъде принуден да потърси външна помощ заради нарастващите страховете на финансовите пазари.

„Рискът е голям, защото не сме изправени пред изолиран национален проблем. Това са проблемите на Гърция, Португалия и Ирландия“, казва португалският министър на финансите Фернандо Тешейра душ Сантуш, коментирайки възможността на Лисабон да се наложи да потърси финансова помощ.

„Това е свързано със стабилността на еврозоната. Именно затова пренасянето на проблемите в този контекст е много вероятно, но не защото пазарите смятат, че ситуацията в двете страни (Гърция и Португалия) е еднаква.“

Коментарите на министъра понижиха стойността на еврото спрямо американския долар, въпреки че облигационните пазари в Португалия, Ирландия и Гърция задържаха позициите си. Доларът беше подкрепен и от рязкото покачване на доходността по щатските облигации, което последва представянето на по-добри от очакваното данни за потреблението в САЩ през октомври.

В същото време гръцкият премиер Георгиус Папандреу предупреди, че искането на Германия инвеститорите да споделят финансовата тежестта в случай на нови спасителни операции, може да се окаже фатално за някои икономики. „Това може да доведе някои икономики до фалит“, казва той.

В понеделник ЕЦБ обяви, че Дъблин може да използва новосъздадения фонд за финансово подпомагане, за да оздрави банковата си система.

Ирландия попадна в светлината на прожекторите, защото според много инвеститори страната почти със сигурност ще има нужда от външна помощ, поради проблемите в банковата си система. Инвеститорите вярват също, че Ирландия най-вероятно ще бъде последвана от Португалия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:23 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
rosybabe
преди 13 години
Така става като се живее на кредит или иначе казано се харчи повече от колкото има. Само не ми е ясно защо никой не държи сметка на САЩ за техния дефицит или на Великобритания или Испания, а все се оглеждат в някоя малка държава. Законите на важат за тези които ги пишат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още