IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Строс-Кан: Ирландия не е искала помощ, ще се справи сама

В петък се появиха спекулации, че страната води разговори с ЕС за отпускане на евентуална помощ

16:25 | 13.11.10 г.
Автор - снимка
Създател
Строс-Кан: Ирландия не е искала помощ, ще се справи сама

Ирландия може да се справи сама с проблемите си, заяви ръководителят на Международния валутен фонд Доминик Строс-Кан. Изказването му е в отговор на появили се вчера спекулации, че страната води преговори за евентуална помощ от ЕС, предаде Ройтерс.

Срос-Кан, който участва в срещата на лидерите от азиатско-тихоокеанския регион в Йокохама, е посочил пред журналисти, че Ирландия не е молила фонда за помощ.

В петък източници от еврозоната съобщиха, че се водят разговори за евентуален спасителен пакет, като един от тях е посочил, е много вероятно Ирландия да получи финансова помощ от фонда на ЕС, създаден в помощ на Гърция по-рано тази година.

Ирландските власти отхвърлят твърденията, че планират да прибегнат до средства от ЕС. в четвъртък председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу заяви, че Ирландия не е поискала финансова помощ от Европейския съюз, но че Брюксел е готов да подкрепи Дъблин, ако страната поиска помощ.

Строс-Кан е посочил, че не осведомен за такива разговори. Той е подчертал, че проблемите на Ирландия произтичат главно от една голяма банка и са много различни от тези на Гърция, чиято икономика има много дълбоки затруднения с конкурентоспособността.

Президентът на Европейската централна банка Жан-Клод Трише е отказал да коментира ситуацията в Ирландия, посочвайки само, че правителствата трябва да предприемат затягане на бюджета.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:49 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още