IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Дълговите пазари в Европа си отдъхнаха

Водещите финансови министри от ЕС разсеяха съмненията за промени в условията за оказване на помощ на задлъжнелите страни

20:38 | 12.11.10 г.
Автор - снимка
Създател
Дълговите пазари в Европа си отдъхнаха

Разяснение на водещи финансови министри от Европейския съюз (ЕС), че държавните облигации, емитирани преди средата на 2013 няма да бъдат засегнати от евентуални промени в спасителния пакет на ЕС, успокои поставените под натиск пазари на ДЦК в региона.

Уточнението дойде от финансовите министри на Германия, Франция, Италия, Испания и Великобритания, които са участници в срещата на Г-20 в Сеул. То прекъсна продължилите седмица разпродажби на облигации на затруднените финансово страни от периферията на Стария континент.

Притесненията дойдоха от предложението на Германия и Франция, страните, които не могат да се финансират от кредитните пазари да преструктурират дълговете си, пише Wall Street Journal.

Предложението целеше прехвърляне на тежестта от необслужването на държавните дългове от данъкоплатците към инвеститорите, като последните реагираха чрез масирани разпродажби на облигациите на задлъжнелите страни.

В изявлението на министрите от Сеул се подчертава, че каквото и да е обсъждане на евентуално участие на частния сектор в ревизиране на защитния механизъм няма да засегне съществуващите дългове.

В резултат от изявлението спредовете в доходността на държавните облигации на задлъжнелите страни, спрямо базовите германски ДЦК, се свиха. Понижи се и цената на инструментите за защита от неплащане по европейските държавни облигации.

Пазарни наблюдатели обаче предупредиха, че въпреки уточнението някои страни остават в трудно финансово положение, като например Ирландия, чийто бюджетен дефицит възлиза на 32% от БВП.

Финансовият министър на Ирландия трябваше да опровергава слуховете, че страната му ще прибегне до помощта от спасителния механизъм на ЕС.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:32 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още