IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ангела Меркел предупреди, че се заражда протекционизъм

Китай трябва да бъде убеждаван с „факти и примери“ за установяването на „справедлив валутен курс“, смята немският канцлер

16:41 | 09.11.10 г.
Автор - снимка
Създател
Ангела Меркел предупреди, че се заражда протекционизъм

Най-голямата опасност пред глобалната икономика е завръщането към търговския протекционизъм. За това предупреди немският канцлер Ангела Меркел преди предстоящата в края на седмицата среща на глобалните лидери в Сеул, съобщава Financial Times.

В интервю за вестника Меркел посочва, че Китай трябва да бъде убеждаван с „факти и примери“ за установяването на „справедлив валутен курс“ на паричната си единица, а не да бъде атакуван за валутната политика, която се води от управляващите.

Валутните курсове би трябвало да отразяват силата на икономиката на съответната държава, посочва Меркел.

Немският канцлер се противопостави на идеята на САЩ да бъдат договорени определени нива, до които да могат да стигат излишъците по търговския баланс и текущата сметка. Сред причините за това е фактът, че Германия е сред страните с най-голям търговски излишък, докато САЩ традиционно имат дефицити.

„Не става дума само за валутни курсове, при търговските баланси става дума за конкурентоспособност“, категорична е Меркел.

Сред основните й притеснения са нетарифните ограничения, които все повече страни от Г-20 налагат. В това влизат и опитите на американския Конгрес да направи достъпа до пазара по-труден.

„Най-голямата заплаха пред нас е протекционизмът, ние все още не правим достатъчно стъпки за осигуряването на свободна търговия. Има нещо, което можем да направим и то няма да ни струва много, няма и да създаде нови дългове. Това е да приключим кръга от преговори Доха. Това е основният ми приоритет“, коментира Меркел.

Кръгът Доха е свързан с преговори по либерализация на глобалната търговия и се осъществява в рамките на Световната търговска организация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:45 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още