IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия остро разкритикува икономическата политика на САЩ

Обвинения към Китай в манипулация на валутния курс и след това изкуствено обезценяване на долара с помощта на машината за печатане на пари е лицемерие, смята немският финансов министър

11:27 | 08.11.10 г. 10
Автор - снимка
Създател
Германия остро разкритикува икономическата политика на САЩ

Германия открито се противопостави на САЩ по въпроси за глобалната икономика, след като германският финансов министър разкритикува остро политиката на Вашингтон, пише Financial Times.

Волфганг Шойбле обвини САЩ за това, че подкопават доверието във финансовата си политика, увеличават глобалната икономическа несигурност и проявяват лицемерие по въпроса за валутните курсове. "Американският модел на икономически растеж е в дълбока криза", предупреждава Шойбле.

Неговите коментари вероятно допълнително ще усложняват предстоящите разговори на страните от Г20 в Сеул. Германия е недоволна от настояването на Вашингтон да положи повече усилия за ограничаване на излишъка по текущата си сметка. Берлин е притеснен и от обявеното миналата седмица решение на Федералния резерв да приложи вливане на ликвидност за 600 млрд. долара в опит да съживи американската икономика

В петък Шойбле описа американската политика като „безсмислена“. В интервю за германското списание Der Spiegel той още повече разшири критиките си като заяви, че решението на Фед „увеличава несигурността в световната икономика“.

„Това прави постигането на разумен баланс между индустриалните и развитите страни още по-трудно и подкопава доверието във финансовата политика на САЩ“, казва той.

„Когато американците обвиняват Китай в манипулация на валутния си курс и след това понижат изкуствено курса на долара с помощта на машината за печатане на пари, това е лицемерие“, допълва Шойбле.

Успехът на германския износ, казва той, не е базиран на „трикове с валутните курсове“, а на по-добрата конкурентоспособност. „За разлика от нас, американският модел на икономически растеж е в дълбока криза. Американците живяха твърде дълго на кредит, раздуха финансовия си сектор и занемариха индустрията си. Има много причини за американските проблеми, но експортният излишък на Германия не е част от тях", категоричен е министърът.

Съществува и съмнение дали има смисъл от наливането на безкрайно количество пари на пазарите, казва Шойбле. „На американската икономика не й липсва ликвидност“, смята той.

Относно бъдещето на еврозоната Шойбле потвърди, че Берлин ще настоява за по-голямо участие на частния сектор ако се наложи прилагането на нови спасителни мерки. "За да се гарантира, че германските данъкоплатци плащат най-малката възможна цена, трябва да разполагаме с възможност за контролирано преструктуриране на дългове с участието на частни кредитори", казва той.

Предложението на Германия за създаването на нов механизъм за спасяване на изпаднали в затруднение финансови институции срещна съпротивата на Европейската централна банка, която се опасява, че това ще увеличи несигурността сред инвеститорите в критичен за 12-годишния валутен съюз момент.

Шойбле посочи, че новият механизъм ще бъде прилаган само за нови дългове в еврозоната и подчерта, че Европейският съюз „не е основан, за да могат финансовите инвеститори да забогатяват още повече.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:03 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

10
rate up comment 0 rate down comment 0
kanartikin
преди 13 години
Явно Германците са бясни на случващото се и най сетне казват на глас това което повечето фин. министри не желаят. Споделям изцяло позицията им, макар и аз да бях бясен преди 3г. когато при покачващо се евро се натискаха да си вдигат лихвата, за да си усмиряли инфлацията.Все едно като я покачат лихвата и еврото ще да падне. Сега се сърдят, но бяха и те в тази игра, а допускам че тя се играе и в момента. Само гледайте как сега след като 6 месеца не се сещаха за дълговата криза, изведнъж ще се сетят всички за нея и познатият " пинг-понг " ще обърне кепчето и обере насъбраното.А най хубавото е, че участвам..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 3
Пенчев
преди 13 години
Много къса памет имат тези шовинистични ***.Някой трябва да им напомни кой ги изправи на крака чрез плана Маршал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 1
all_trader
преди 13 години
австрийско-германският иконмически модел се оказа най-добрият . хората наблегнаха на своята индустрия и реално производство вместо да раздуват изкуствени балони от кредит като Америка и Великобритания . Германия не се опасява от конкуренцията на Китай , тъй като стоките , които се произвеждат в Германия не се произвждат никъде другаде . Истината е , че немската индустрия е изключително силна и произвежда високотехнолигични продукти с високо качество . Шойбле реве заради това че САЩ са търговски партньор номер 1 на Германия и слабата икономика на САЩ не е в интерес на никой особено на Германия. а с политиката си ФЕД прави именно това. съсипва долара и надува изкуствени балони , които рано или късно ще се срутат и тогава ще стан е страшно . Германия няма да може да си продава стоките на САЩ , тъй като последните ще са в колапс . това е нещото заради , което Шойбле реве и е напълно прав ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 6
jamiemirror
преди 13 години
Точно обратното, немците се опасяват от конкуренцията на Китай в Европа и на всяка цена искат да се сработят със САЩ. Осъзнават че при сегашното положение основния губещ е европейската икономика - особено при силно евро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 1
Zashtontcho
преди 13 години
Браво на германците. Вече е време да се каже на всички, че доларът е пробит и е въпрос на време да бъде сменен като световна резервна валута. Следващата важна стъпка е ОПЕК да котира петрола в евро или друга валута вместо в долари :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 15
Черкезов
преди 13 години
Ние подкрепяме политиката на САЩ. Да не забравяме че ФЕД налива парви и в световната банка и в МВФ и ако не бяха те, щяхме да се чудим в 18 или 19 век сме! Германия с какво ни е помогнала?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 3
rosybabe
преди 13 години
Критиката има основание. Германия /ЕС/ и САЩ следват две коренно различни икономически теории. Първите се придържат към баланс на разходите а вторите към изкусвено стимулиране на икономика. Която и политика да сгреши резултата ще се отрази на финасовия пазар и ще доведе до срив в икономиките в целия свят. Всички са свързани и подобно сътресение ще бъде пагубно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 2
Libor
преди 13 години
Според мен беше въпрос на време. Не стига, че Германия отнася всички негативи от обезценката на долара, пречупена през юана, ами и Щатите само мрънкат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
Боян
преди 13 години
Браво, немците авно вече не им пука за САЩ и си отвориха устата, предпочитат да работят с Китайците, далеч по-добър партньор във всяко едно отношение. Досега всичко гледаха американците да са добре за да е стабилна световната икономика, но това вече не така, явно скоро ще ги оставят да се оправят сами, лошото е че Американците никога не си оставят коня в калта и скоро очаквам да раздрънкат оръжията, за което се надявам силно да не се случи. Те са факири във външната политика и да създават интри от които да се възползват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 2
optional
преди 13 години
е крайно време беше за по-остра реакция от някой голям и силен. щатите наистина попрекаляват
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още