IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК разследва поръчка за доставка на влакове от Siemens на Eurostar

Френската компания Alstom, която е традиционен доставчик на Eurostar, е подала жалба за сделката

17:43 | 04.11.10 г.
Автор - снимка
Създател
ЕК разследва поръчка за доставка на влакове от Siemens на Eurostar

Европейската комисия е започнала разследване на поръчка за влакове, възложена от Eurostar на Siemens, след жалба по случая от френската компания Alstom, съобщи Ройтерс, позовавайки се на източник от европейските власти.

Комисията е започнала четириседмично предварително разследване в края на октомври въз основа на възражения на Alstom по договор за влакове, които да обслужват линията по тунела под Ла Манша.

Засега обаче комисията няма становище по въпроса, а договорът все още не е подписан, е посочил източникът.

Alstom е традиционен доставчик на Eurostar. Спорът е възникнал, след като от оператора на влаковете по линията в тунела са обявили, че Siemens ще му достави 10 високоскоростни влака от следващо поколение в рамките на инвестиция за 700 млн. паунда във влаковия състав.

Френското правителство е обявило сделката за влаковете за невалидна, позовавайки се на опасения за сигурността и на правилата, които забраняват използването на система за теглене като тази при влаковете на Siemens.

В сряда от Европейската комисия обявиха, че чакат отговор от британските власти по обвиненията на Alstom, че поръчката нарушава правилата за ЕС в областта.

През октомври от комисията заявиха, че въз основа на информацията, получена от Alstom, не откриват нарушение в начина, по който от Eurostar са избрали Siemens.

Миналата седмица британски съд отхвърли искането на Alstom за блокиране на сделката, но от компанията заявиха, че ще продължат съдебната битка във Великобритания и на европейско ниво.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:48 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още