IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Печалбата на ВР надолу с 67%, инвеститорите останаха доволни

Въпреки огромните разходи за отстраняване на последиците от екокатастрофата в Мексиканския залив, компанията е на печалба

20:29 | 02.11.10 г.
Автор - снимка
Създател
Печалбата на ВР надолу с 67%, инвеститорите останаха доволни

Британският енергиен гигант ВР обяви спад на печалбата си за третото тримесечие от 67 на сто на годишна база, показва отчетът на компанията. Позитивният резултат на компанията е в размер на 1,79 млрд. долара.

Добрата новина е свързана с това, че въпреки огромните разходи за отстраняване на последиците от екологичната катастрофа в Мексиканския залив, компанията все пак е постигнала печалба, коментират анализатори, цитирани от Marketwatch.

На тримесечна база BP излиза на печалба след огромната загуба от 17,2 млрд. долара, отчетена през второто тримесечие на годината. Тогава разходите и санкциите, свързани с екокатастрофата, са били 32,2 млрд. долара. През третото тримесечие в това перо попадат още 7,7 млрд. долара.

Абстрахирайки се от петролния разлив, оперативните резултати на ВР всъщност се подобряват. Печалбата, без отчитане на колебанията в цената на петрола и еднократните ефекти, е в размер на 5,5 млрд. долара, което е ръст от 18 на сто на годишна база.

Предварителните очаквания на анализаторите бяха този показател да бъде на ниво 4,6 млрд. долара.

В резултат на тази новина, акциите на ВР поскъпнаха с 1,8 на сто до 4,31 лири за брой.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:36 | 07.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още