IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Трише: Новият спасителен план за еврозоната ще вдигне лихвите по дълговете

Президентът на ЕЦБ предупреди, че нарастването на рисковете за инвеститорите в облигации ще повиши разходите за финансиране на задлъжнелите страни

13:30 | 30.10.10 г. 2
Автор - снимка
Създател
Трише: Новият спасителен план за еврозоната ще вдигне лихвите по дълговете

Шефът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Жан-Клод Трише  е предупредил ръководителите на европейските правителства, че новият спасителен план, който те замислят за справяне с бъдещи фискални кризи от типа на гръцката може да повиши краткосрочните лихви по заемите, излагайки на опасност задлъжнелите членки на еврозоната, предава Financial Times, цитиран от Focus.

Според представители на Европейския съюз Трише е заявил на срещата, че излагането на по-голям риск на частните инвеститори, във връзка с бъдещи преструктурирания на държавни задължения, може да изплаши облигационния пазар и да повиши лихвите по дълговете на страни като Ирландия и Гърция, които се борят за възстановяване на доверието на инвеститорите.
 

Предупреждението на президента на ЕЦБ е отправено по време на двудневната среща на високо равнище, на която европейските лидери неохотно се съгласиха с френско-германския натиск за преразглеждане на Лисабонския договор, с цел залагането на нов постоянен механизъм за оказване на финансова помощ на страните-членки, който да замени сегашния спасителен пакет на стойност 440 млрд. евро, изтичащ след три години.

Германия и Франция заявиха, че искат тежестта на новата спасителна система да се понесе в по-голяма степен от държателите на облигации и инвеститорите. Спасяването на Гърция бе главно за сметка на европейските данъкоплатци.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:07 | 01.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
no-credit
преди 13 години
Аз съм на точно обратното мнение. За да не се повтарям, ето линк към "съседната" статия на Рубини (коментарите ми под нея): http://***.investor.bg/news/article/107690/91.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Nabludatel777
преди 13 години
Европа е обречена...това е толкова очевадно, че само някои евро лунатици все още не го виждат. Не може в една къа да живеят спстителните-германци, работливите шведи и северни държави и щракащите с пръсти гърци, португалци, италианци, ирландци испанци ...резултата от този чисто психологически дисбаланс ще се пренесе и вече се пренася в икономиките , а от там ще доведе и до изостряне на политическото противостоене между страните в ЕС. Само САЩ са успели да решат този проблем но при тях няма нации..всички са "американци" т.е. и те не знаят точно кви са.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още