IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на Santander намаля с 26% през третото тримесечие

Най-голямата банка в еврозоната по пазарна капитализация обяви, че няма да постигне целевите си финансови резултати за 2010

14:33 | 28.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
Печалбата на Santander намаля с 26% през третото тримесечие

Испанската финансова група Banco Santander съобщи в четвъртък, че печалбата й за третото тримесечие е намаляла с 26% на годишна база, предаде AP.

Ръководството на банката обяви, че няма да успее да постигне заложените целеви финансови резултати за тази година заради новите правителствени регулации за провизиите, които банките в страната трябва да заделят за покриването на евентуални загуби от проблемни кредити.

Най-голямата банка в еврозоната по пазарна капитализация е реализирала печалба от 1,64 млрд. евро за периода от юли до септември в сравнение с 2,22 млрд. евро положителен финансов резултат преди една година.

Приходите й отбелязват спад от 5% на годишна база до 10 млрд. евро.

От Banco Santander посочват, че заради новите, по-строги финансови регулации, размерът на провизиите за посрещането на загуби по кредити се увеличава до 472 млн. евро през третото тримесечие.

„Заради тези еднократни провизии печалбата за 2010 се очаква да бъде под оценката, която бе обявена на редовното годишно общо събрание на акционерите през юни и сочеща печалба, близка до тази от 2009 година“, съобщават в своето комюнике от банката.

Нетна печалба на Banco Santander се увеличи с 1% през 2009 година до 8,94 млрд. евро. През първите 9 месеца на тази година положителният финансов резултат намалява с 9,8% на годишна база до 6,08 млрд. евро.

Акциите на Banco Santander поевтиняват с 0,6% до 9,10 евро за акция на фондовата борса в Мадрид днес след обявяването на финансовите резултати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:58 | 17.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още