IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кризата с горивата във Франция стигна и до Швейцария

Пазарни наблюдатели се опасяват от рязък скок на цените на горивата във Франция

15:23 | 27.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
Кризата с горивата във Франция стигна и до Швейцария

Кризата със снабдяването с течни горива във Франция поради стачките на нефтопреработвателните заводи и прекъсванията в доставките на петрол „се добра“ и до съседна Швейцария. Това стана заради спиране на работа на намиращата се близо до границата с Франция петролна рафинерия на швейцарската компания Petroplus.

Причина за това е преустановяване на доставките на суров петрол.

Възобновяването на работата на швейцарската рафинерия зависи от спирането на стачките във Франция, се казва в изявление от страна на Petroplus, цитирано от Итар-Тасс.

Вече почти две седмици Франция живее под знака на криза при снабдяването с течни горива в резултат на стачките в страната заради планираната пенсионна реформа и увеличаването на възрастта за пенсиониране. При „пика“ на стачката, недостиг на горива имаше при около 30% от бензиностанциите в страната, като от липса на керосин пострадаха дори международните летища „Шарл де Гол“ и „Орли“.

Към момента ситуацията със снабдяването с горива във Франция започва да се нормализира, тъй като работещите в 5 от 12-те петролни рафинерии в страната решиха да прекратят стачката. Освен това властите освободиха от стачкуващите работници всички хранилища на течни горива в страната. За кардинално решаване на проблема обаче още не може да се говори.

В същото време ситуацията се усложнява от това, че около месец стачкуват работниците на пристанище Марсилия в Южна Франция и там вече са се събрали около 80 танкера със суров петрол, които не са разтоварени и суровината не може да стигне до петролните рафинерии, които са ги поръчали.

На свой ред от френския Съюз на работещите в нефтопреработвателната промишленост съобщават, че в момента Франция купува големи количества течни горива от чужбина, така че се очаква в следващите дни ситуацията с наличието на горива на бензиностанциите да се нормализира.

Пазарни наблюдатели обаче се опасяват от рязък скок на цените на горивата във Франция. Според изчисления на експерти, всеки ден от кризата с горивата струва на френската икономика между 200 млн. евро и 400 млн. евро.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:30 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още