IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спад на европейските борси въпреки растежа на британската икономика

Данните за британската икономика бяха засенчени от разочароващите резултати на ArcelorMittal и UBS

20:49 | 26.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
Спад на европейските борси въпреки растежа на британската икономика

Основните индекси на водещите европейски фондови пазари приключиха днешната търговия на отрицателна територия заради разочароващите резултати на ArcelorMittal и UBS AG, които засенчиха данните за разрастването на британската икономика през третото тримесечие.

Акциите на най-голямата банка в Швейцария UBS AG поевтиняха с 5% до 16,76 швейцарски франка на борсата в Цюрих заради намаляването на приходите й от търговия с ценни книжа, валути и суровини през изминалото тримесечие, предаде Bloomberg.

Книжата на ArcelorMittal поевтиняха също с 5% до 23,78 евро за акция на фондовата борса в Амстердам, след като ръководството на най-големия производител на стомана в света наблегна, че остава предпазливо в очакванията си за финансовите резултати за четвъртото тримесечие.

ArcelorMittal обяви нетна печалба от 1,35 млрд. долара за третото тримесечие в сравнение с положителен финансов резултат от 910 млн. долара преди година. За текущото тримесечие от компанията очакват печалба преди лихви, данъци и амортизация от 1,5 до 1,9 млрд. долара, което се оказа по-малко от очакваните от икономисти 2,44 млрд. долара.

Общоевропейският индекс Stoxx 600, който обединява пазарите на ценни книжа в 17 страни от Западна Европа, плюс Гърция, се понижи с 0,2% до 266,92 пункта. Той се намира с 15% над най-ниската си точка за тази година, отбелязана на 25 май.

Националните индекси се понижиха в 15-те от 17-те западноевропейски борси, които бяха отворени днес. Във Великобритания FTSE 100 отстъпи с 0,8% до 5 707,30 пункта въпреки по-добрите от очакваното данни за растежа на британската икономика през тримесечието от юли до септември.

Брутният вътрешен продукт на страната е нараснал с 0,8% спрямо второто тримесечие, което се дължи в най-голяма степен на повишената активност в строителния сектор, който се равнява на около 6% от британската икономика.

На годишна основа Великобритания отчита растеж на икономиката от 2,8 процента. През 2011 година обаче се очаква спад на темпото на растеж заради предвидените мащабни икономии в държавния сектор. Благодарение на решимостта на правителството да намали бюджетния си дефицит до 2,1% от БВП до 2015 г. рейтинговата агенция Standard & Poor’s повиши днес перспективата пред кредитния рейтинг на Великобритания от „негативна” на „стабилна”.

В Германия DAX се понижи с 0,4% до 6 613,80 пункта, докато във Франция CAC 40 отстъпи с 0,5% до 3 852,66 пункта. Финансовите пазари в Австрия бяха затворени заради честването на национални празници.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:48 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още