IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Френският сенат одобри повишаването на пенсионната възраст от 60 на 62 години

Горната камара на парламента гласува за вдигане на възрастта за пълна пенсия от 65 на 67 години

00:19 | 23.10.10 г. 3
Автор - снимка
Създател
Френският сенат одобри повишаването на пенсионната възраст от 60 на 62 години

Френският сенат одобри проектозакона на президента Никола Саркози за повишаване на пенсионната възраст с две години до 62, на фона на протестите, които продължават вече осем седмици, предава Bloomberg. Възрастта за пълна пенсия се вдига с две години до 67.

Законодателите в контролираната от френския президент горна камара на парламента са гласували със 177 срещу 153 гласа, разчиствайки пътя за окончателното превръщане на предложението в закон.

„С взиране в миналото няма да запазим нашия социален модел”, е казал министърът на труда Ерик Вьорт пред сенаторите след приключване на дебата. „Един ден, сегашните противници ще отдадат заслуженото на Саркози.”

Френският президент отказа да изостави плана си, който ще приближи Франция до Германия и САЩ, които се движат към пълно пенсиониране на 67 години.

Според Саркози реформата е необходима, за да се балансира бюджетът в пенсионната система до 2018. През настоящата година дефицитът в него се очаква да бъде 7,7% от БВП, а през следващата президентът планира да го намали до 6%.

Профсъюзите и опозиционната социалистическа партия заявиха, че законът не трябва да влиза в сила и поискаха правителството да изготви нов план за пенсионна реформа. Страната бе залята от вълна от протести в навечерието на гласуването.

Цялостният ефект от стачките върху френската икономика засега не е значителен, смята Лорънс Буун, икономист в Barclays Capital. 22-дневната стачка през 1995 снижи с 0,2 процентни пункта БВП на страната за едно тримесечие, припомня той.

До момента имаше само няколко стачни дни и то не на 100%, благодарение на закон, осигуряващ минимално ниво на услуги в ключови отрасли, който не съществуваше през 1995, обяснява Буун.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:19 | 08.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
reostat
преди 13 години
Шофьор на автобус без да мине психо преглед не може да седне зад волана понеже в ръцете му са 50 - 60 живота а нашите управляващи позволено ли е да оставят цял един народ ограбен обречен на глад без бъдеще и не е ли време всеки министар да бъде проверен колко са му съчмите у главата и дали е годен да бъде на въха на даржавата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
SEBULBA
преди 13 години
Бойко е слабохарактерен полуграмотен популист. Няма топки за реформи. Него го управляват синдикатите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
SEBULBA
преди 13 години
Браво на Саркози, че се поддаде на натиска от улицата!А в България:Популисткият уклон на правителството, съчетан с откровени посегателства върху частната собственост, хвърля дебела сянка на съмнения в способностите на ГЕРБ да извади страната от кризата. На изборите преди година и половина партията на Борисов обещаваше тъкмо обратното - сваляне на данъците, реформи в публичния сектор и запушване на пробойните в бюджета. Постепенно обещанията за "генерална промяна" се сведоха до опити за пазене на статуквото с цената на утежнения за бизнеса. "Ройтерс" предупреди през седмицата, че подмяната на обещанията с псевдомерки може да коства загуба на електорална подкрепа. Това вече се случва. Последното изследване на "Алфа рисърч" показа, че ГЕРБ губи подкрепа сред десните избиратели.През последните дни стана очевидна и друга опасна тенденция - зависимостта на правителството от волята на двата синдиката КНСБ и КТ "Подкрепа". От парламентарна република България постепенно се превръща в държа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още