IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Прибиране на печалби понижи европейските акции

Инвеститорите използваха като оправдание страховете относно изхода от задаващата се среща на Г-20

19:30 | 22.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
Прибиране на печалби понижи европейските акции

Европейските акции се понижиха в петъчната сесия, тъй като опасенията относно резултатите от срещата на Г-20 накараха някои инвеститори да приберат печалби, след като индексите отбелязаха 6-месечни върхове в предната сесия, предава CNBC.

Индексът на водещите компании на Стария континент FTSEurofirst 300 загуби 0,4% до 1 089 пункта. Британският FTSE 100 и френският CAC 40 се понижиха с по 0,3% до съответно 5 741 и 3 869 пункта, а германският DAX отстъпи с 0,1% до 6 606 пункта.

„Корпоративните печалби през седмицата бяха доста добри и много акции поскъпнаха заради това, така че инвеститорите използват напрежението около валутните курсове на предстоящата среща на Г-20 като извинение, за да осребрят печалбите си”, смята Дейвид Тиболт от Global Equities.

В първия ден от двудневна среща, целяща да подготви почвата преди срещата на Г-20 на 11-12 ноември в Сеул, САЩ се бориха за подкрепа за ограничаване на външните дисбаланси в икономиките, като начин, чрез който да накарат страни като Китай да позволят поскъпване на валутите си.

Американският финансов министър Тимъти Гайтнър е заявил в писмо до колегите си от Г-20, че групата трябва да се въздържа от преследване на конкурентни предимства с помощта на валутната политика.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:59 | 18.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още