IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

BBVA води разговори за придобиване на дял от турска банка

BBVA вероятно ще търси контролен пакет в Garanti, коментират анализатори

16:43 | 21.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
BBVA води разговори за придобиване на дял от турска банка

BBVA, втората по големина публична испанска банка, потвърди, че води преговори за придобиването на дял от турската Garanti Bank – стъпка, която ще ускори експанзията й в глобален план и ще намали зависимостта й от испанския пазар, пише Financial Times.

BBVA е сред банките изявили желание да придобият 21% в Garanti – считана за една от най-добрите банки на бързо развиващия се пазар в Турция – от General Electric за приблизително 3,5 млрд. евро. Историята на придобиванията, осъществени от испанската банка, предполага, че BBVA вероятно ще търси контролен пакет или поне обещание за евентуален контрол.

В изявление, публикувано днес от испанския регулатор на фондовия пазар, BBVA потвърждава, че се водят разговори за евентуално придобиване на дял от Garanti, „въпреки че няма гаранция, че те ще доведат до споразумение“.

След медийни публикации в турската и испанската преса испанската банка обяви, че е била приканена от регулатора да направи изявление относно намеренията си. Банките HSBC и Santander също бяха сочени като евентуални купувачи на Garanti.

Най-голям дял в Garanti се държи от Dogus Group – турски конгломерат с 30,5% участие в банката, като останалите акции се държат от GE или се търгуват на борсата. Не е ясно дали BBVA ще може да събере контролен пакет от акции в близко бъдеще.

Според банкови анализатори, ако успее, тя почти със сигурност ще трябва да привлече нов капитал. Публичните испански банки като BBVA и Santander остават сравнително добре капитализирани въпреки глобалната икономическа криза. Към края на юни основният капитал на BBVA е съставлявал 8,1% от активите на банката.

Дилемата на BBVA около Garanti е подобна на тази, пред която се изправи Santander в САЩ. Santander беше готова да купи миноритарен дял от M&T – добре печелеща банка, оперираща в североизточните щати, от Allied Irish Banks. Цената обаче беше висока и Santander реши да осъществи сделката единствено ако получи контрол над M&T чрез сливане със Sovereign – регионална банка, собственост на Santander.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:43 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още