IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Борсите в Европа на зелено заради ръстовете в САЩ

Позитивният старт на Wall Street изведе индексите на Стария континент на зелено след търговия без посока по-рано през деня

19:16 | 20.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
Борсите в Европа на зелено заради ръстовете в САЩ

Борсовата сесия в Европа донесе повишения на индексите, като в по-голямата си част те се дължат на позитивния старт на сесията в САЩ. Регионалният индекс Stoxx Europe 600 напредна с 0,35 на сто до 266,13 пункта, макар през деня да се движеше без ясна посока.

Сесията стартира с отстъпление на водещите индекси заради вчерашните разпродажби в САЩ и силното поевтиняване на суровините. Те бяха предизвикани от изненадващото решение на централната банка на Китай да повиши основния лихвен процент заради увеличаващата се опасност от инфлация.

На борсата в Лондон FTSE 100 напредна с 0,44 на сто до 5 729 пункта, докато във Франкфурт DAX добави 0,52 на сто до 6 525 пункта. Основният френски индекс САС 40 се повиши с 0,55 на сто до 3 828 пункта.

„С оглед възходящите движения от последния месец винаги се намират инвеститори, които се опитват да хванат дъното и да купят при корекция”, заявява Филип Гийселс, ръководител на анализаторското звено на BNP Paribas Global Markets, цитиран от Marketwatch.

„Големият тест за пазара ще бъде при нов по-дълбок спад. Купуването на дъното през септември и октомври се оказа добра стратегия, но ако то то спре да носи печалба има опасност да се развие друг тип тренд”, посочва анализаторът.

Освен европейските индекси, позитивното начало на сесията в САЩ подкрепи и цените на златото и петрола. Металът се движи с повишение от 0,6 на сто до 1 344 долара за тройунция днес, докато петролът напредва с 2,1 на сто до 81,86 долара за барел.

Това обаче се дължи и на силното отстъпление на щатския долар, което се наблюдава днес.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:16 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още