IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските акции с най-силен спад от две седмици

Понижението поведоха производителите на суровини заради обявеното увеличаване на основната лихва в Китай

20:02 | 19.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
Европейските акции с най-силен спад от две седмици

Европейските акции се понижиха най-силно от две седмици, начело с производителите на суровини и технологичните компании, след като Китай увеличи основния лихвен процент, а прогнозите на Apple за печалба се оказаха под очакванията, предаде Bloomberg.

Общоевропейският индекс Stoxx Europe 600 загуби 0,5 на сто до 265,24 пункта, което е най-големият му спад от 4 октомври. От началото на месеца индексът се е повишил с 2,1%, като вчера затвори на най-високо ниво от април заради спекулациите, че Федералният резерв на САЩ ще вземе решение за допълнително стимулиране на икономиката на срещата си през ноември.

Основните национални индекси се понижиха на 15 от 18-те западноевропейски пазара. Британският FTSE 100 и френският CAC 40 загубиха по 0,7 на сто до съответно 5703,89 и 3807,17 пункта, а германският DAX падна с 0,4% до 6490,69 пункта.

Книжата на Rio Tinto и Xstrata се понижиха съответно с 3,2 и 4,4 на сто, след като Китай – най-големият потребител на мед в света, увеличи лихвата в страната. Индексът на производителите на суровини в Stoxx 600 отстъпи с 2,5%.

Преференциалните акции на Porsche се сринаха с 8,7 на сто, а тези на Volkswagen – с 1,3 на сто, след като изпълнителният директор на VW AG Мартин Винтеркорн обяви, че планираното сливане на двете компании може да се отложи.

Сред печелившите бяха банковите акции благодарение на по-добрите от очакваното отчети на Goldman Sachs и Bank of America.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още