IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Визите отказват над 450 хил. туристи годишно да посетят Европа

Финансоватата загуба на ЕС заради недоброто обработване на визите се изчислява на над 500 млн. евро на година

13:25 | 18.10.10 г.
Визите отказват над 450 хил. туристи годишно да посетят Европа

Процесът по кандидатстване за виза за посещение на Европа е толкова неприятен, че е отказал над 450 хил. туристи от този план. Това е един от ключовите изводи на последния доклад на Европейската асоциация на туроператорите (ETOA) относно кандидатстването за визи за Шенгенското пространство, Великобритания и Ирландия. 

Най-голяма вероятност да се сблъскат със слаба комуникация и бюрокрация има за индийските и китайските туристи, които кандидатстват за визи.

Обработването на визите от страна на Великобритания се очертава като най-проблемно и най-вероятно да разубеди потенциалните посетители на Острова от плановете им за пътуване, следвана отблизо от Франция. Над 58 хил. туристи са отменили пътуванията си до Великобритания заради бавното обработване на визите, а близо 314 хил. са решили дори изобщо да не кандидатстват, сочат изчисления на асоциацията.

„Заявките трябва да са налични на майчиния език на кандидатите“, казва Том Дженкинс, изпълнителен директор на асоциацията, цитиран от Travel Daily News. „Ако това не се прави, имаме нарушение на основно правило при продажбите и определено е анти-стимул за пътуване. Това е проява на арогантност спрямо кандидатите. Никой не би си и представил Китай да кара европейците да попълват заявки за визи на китайски.”

Въпреки факта, че Китай е най-важният източник на ръст за туризма в Европа, 26% от всички потенциални китайски туристи са отменили пътувания до Европа заради бавното обработване на визи за Шенгенското пространство.

Преди да получат виза за Великобритания, китайските граждани трябва да попълват формуляри на английски и да отидат в консулство, където да им вземат пръстови отпечатъци и да ги разпитат за живота и благосъстоянието им. В резултат на този процес на някои са били отказани визи, но по-голям брой са се отказали, защото процесът е твърде болезнен или продължителен.

Германия е посочена за страната, чиито консулства са най-добри в обработката на визи – като точността, бързината, гъвкавостта и дружелюбното отношение са най-важните фактори за това.

Проучването сред туроператори и туристически агенции е проведено през лятото и е с фокус върху развиващи се пазари, чиито граждани трябва да получат виза, за да посетят Европейския съюз. Тези пазари се считат за ключови възможности за ръст на туризма в ЕС.

Според консервативна оценка на асоциацията финансоватата загуба за ЕС заради недоброто обработване на визите е над 500 млн. евро на година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:34 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още